Bøsse i Egypten: Vi er andenrangsborgere - ligesom kvinderne

Egypten har indledt en stor kampagne mod bøsser - selvom homoseksualitet ikke er forbudt.

Otte egyptiske mænd blev i 2014 fængslet i tre år for at have gennemført et homoseksuelt bryllup ombord på en båd på Nilen. (Foto: afp © Scanpix)

Der er ingen i Omars familie, der ved, at han er homoseksuel.

- Jeg ville ønske, at jeg var normal og kunne gifte mig og ære min familie, siger han.

Den høje mand i de stramme jeans har vænnet sig til at leve to liv. Selv i Kairo hvor homoseksualitet ikke tåler offentlighedens lys, er der stadig steder at opsøge, datingsider at klikke ind på eller arrangementer at gå til for at møde ligesindede.

- Da jeg sprang ud for mange år siden, fik jeg et chok over, at jeg ikke var alene, som jeg ellers altid havde troet. Homoscenen i Kairo er større end man tror.

Stor kampagne

Men på det seneste er Omars verden blevet mindre og mere utryg. Myndighederne har det sidste år iværksat den største kampagne i et årti mod homoseksuelle mænd. Over 150 personer er blevet arresteret under mistanke for at være seksuelt interesseret i det samme køn og flere retssager er blevet fulgt intenst i mederne og er samtaleemner blandt egypterne - også selvom homoseksualitet i udgangspunktet ikke er forbudt ved lov.

- Myndighederne bøjer og tvister i stedet en gammel lov fra 1961, fortæller advokat Mohammed Abo Sakry, der var forsvarer for nogen af de 26 mænd, som stod anklaget for at have haft sex i en badstue i Kairo, men som blev frikendt tidligere på året.

- Ifølge artikel 9 og 10 i loven af 1961 er det forbudt at være prostitueret. Lovens ord går på amoralske handlinger, og domstolene og systemet som helhed har besluttet, at amoralske handlinger henviser til sex mellem mænd, selvom det ikke står specifikt, og i virkeligheden handler om købesex, siger han.

Falsk datingprofil

Omar har det, han selv betegner som den “nye homokampagne”, tæt på sit liv. En dag chattede hans ven Mahmoud på en datingside med en mand, som han valgte at mødes med.

Da han fandt manden som aftalt siddende i sin bil midt på én af Kairos trafikerede pladser og åbnede døren i passagersiden, blev han anholdt af civilklædte betjente. Manden bag datingprofilen var ikke en potentiel date eller kæreste - men kom fra politiets særlige afdeling for moralske anliggender.

Mahmoud blev slæbt med til politistationen og derfra videre til hospitalet, hvor han skulle undersøges for, om han havde haft sex med mænd.

Analundersøgelse

- Analundersøgelsen er fast procedure, bemærker advokat Mohammad Abo Zakry:

- Metoden er på ingen måde anerkendt, men egyptiske læger fastholder, at de ved at undersøge anus kan slå fast, om en mand har haft sex bagi, og om det er noget, han gør ofte.

Ifølge en artikel i mediet Buzzfeed bekræfter lægen Maged Louis, at analundersøgelser er lavet for at fastslå ikke bare om en mand har brugt sit anus til sex, men også om han er såkaldt “kronisk homoseksuel.” Lægen forklarer, at det er enkelt at undersøge.

- Formen på hullet vil ændre sig, siger han til Buzzfeed.

- Anus vil mere ligne en kvindes skede.

Lette ofre

Selvom Mahmouds undersøgelse viste, at han ikke var homoseksuel, beholdt politiet ham i sin varetægt. Under en retssag blev han idømt et års fængsel for at invitere til sex uden for ægteskabet og for at være promiskuøs. Under en appelsag blev han dog siden frikendt på grund af mangel på beviser, men han sidder stadig fængslet på en politistation i Kairo.

- Det er ulovligt at lokke andre til kriminalitet. Mahmoud har intet gjort over for politimanden, og selv efter at han er kendt uskyldig, slipper de ham ikke, siger Omar.

Ifølge advokat Mohammed Abo Zakry sker forfølgelsen af homoseksuelle, fordi de er lette ofre, som de færreste i samfundet har medlidenhed med.

Andenrangsborger

Den seneste kampagne ligger desuden i tråd med styrets andre tiltag, når det gælder arrestationer af revolutionære, medlemmer af det forbudte muslimske broderskab og journalister samt lukningen af menneskerettighedsorganisationer.

- Det sender et signal om, at der kun er plads til dem, der tier. Det virker nogle gange vigtigere at arrestere homoseksuelle end at tage Egyptens andre mere alvorlige problemer seriøst, siger advokaten.

Omar er rystet over de seneste måneders begivenheder, men som han siger:

- Det er meget simpelt. Her opfatter man en bøsse som en andenrangsborger, ligesom kvinder. Og det er faktisk det, som er problemet, siger han og griner.

Omar og Mahmoud er opdigtede navne. Redaktionen kender deres rigtige navne.

Facebook
Twitter