Bøsseparade i Serbien udløser sammenstød

Bøsser, lesbiske, bi- og transseksuelle er samlet i Serbiens hovedstad til Gay Pride, men vrede modstandere af paraden truer med at forstyrre begivenheden.

Lørdag marcherede 8000 mennesker gennem Beograd for at protestere mod paraden. (Foto: © Srdjan Suki, Scanpix)

Ballademagere, der råber slagord mod homoseksuelle, er stødt sammen med serbisk politi forud for en serbisk Gay Pride parade i hovedstaden Beograd.

Omkring 200 bøsser, lesbiske, bi- og transseksuelle er mødt op for at deltage i marchen, men allerede inden de ankom, havde vrede ballademagere bevæbnet med flasker og mursten samlet sig for at udtrykke deres foragt over for paradens deltagere.

- Jagten er begyndt, råbte modstanderne af paraden, mens politiet forsøgte at holde dem tilbage.

8000 protestere mod paraden

Det er kun anden gang, at bøsser og lesbiske forsøger at gennemføre Gay Pride i Serbien. Første gang var i 2001, og den gang blev paraden stoppet på grund af voldelige sammenstød, der blev udløst af højreorienterede ekstremisters angreb på paradedeltagerne.

Siden har det ikke været muligt at gennemføre paraden på grund af politisk modvilje og trusler fra højreradikale.

Lørdag marcherede 8000 mennesker gennem Beograd for at protestere mod paraden. Blandt demonstranterne var forældre med små børn og unge fodboldtilhængere, hvoraf nogle benyttede nazihilsner og råbte "død over de homoseksuelle".