Bøsser og biseksuelle mænd benådes posthumt af britisk regering

Fra 1885 til 1967 var det ulovligt for homo- og biseksuelle mænd at have et seksuelt forhold i England og Wales.

Den verdenskendte britiske matematiker, Alan Turing, blev i 1952 dømt under uanstændighedsloven. To år senere begik han selvmord. (Foto: Bobby Yip © Scanpix)

Den britiske regering vil benåde homoseksuelle og biseksuelle mænd, der blev dømt under den nu afskaffede 'gross indecency-law', løst oversat til 'grov uanstændighedslov'.

Det skriver BBC.

Benådningen gælder for alle mænd, der blev dømt under loven - både nulevende og døde. Ifølge den britiske politiker Lord Sharkey, som foreslog benådningen, er 65.000 mænd blevet dømt gennem tiden - heraf er 15.000 stadig i live.

Fra 1885 til 1967 var det ulovligt for homo- og biseksuelle mænd at have et seksuelt forhold i England og Wales. I 1980 blev loven ophævet i Skotland og i 1982 i Nordirland.

Kræver undskyldning - ikke benådning

Det er dog ikke alle, der byder benådningen fra den britiske regering velkommen.

I 1974 blev George Montague dømt for at have et homoseksuelt forhold. Og han kræver en undskyldning - ikke en benådning.

- At acceptere en benådning betyder, at man accepterer, at man var skyldig. Jeg var ikke skyldig i noget som helst. Hvis jeg får en undskyldning behøver jeg ikke en benådning, siger han til BBC.

Verdenskendt matematiker blev dømt

Det mest kendte eksempel på en mand, der blev dømt efter uanstændighedsloven, var den britiske matematiker Alan Turing.

Han bidrog væsentligt til de allieredes sejr i Anden Verdenskrig, da han knækkede tyskernes enigma-kode, der krypterede og dekrypterede meddelelser.

I 1952 blev han anholdt for at have et homoseksuelt forhold til en 19-årig. Han blev senere kemisk kastreret på grund af sin homoseksualitet, inden han tog livet af sig selv ved at spise et æble, der var fyldt med cyanid.

I 2009 gav den daværende britiske premierminister Gordon Brown en officiel undskyldning for den måde, hvorpå Alan Turing blev behandlet efter krigen.

Det førte i 2013 til en benådning af Alan Turing, som nu tre år senere danner baggrund for benådningen for alle, der blev dømt under uanstændighedsloven.

Historien om Alan Turing blev i 2014 filmatiseret i ’The Imitation Game’, hvor Benedict Cumberbatch spillede den homoseksuelle matematiker.