Bogholderen fra Auschwitz anker dom på fire års fængsel

Oskar Gröning havde til opgave at tælle og beslaglægge fangernes værdigenstande, når de ankom til Auschwitz-Birkenau.

"Bogholderen fra Auschwitz" anker dom på fire års fængsel. (Foto: Tobias Schwarz © Scanpix)

Den 94-årige tysker, som i sidste uge blev kendt medskyldig i drab på 300.000 mennesker i koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, har anket sin dom på fire års fængsel.

Oskar Gröning, der også er kendt som "Bogholderen fra Auschwitz," havde til opgave at tælle og beslaglægge fangernes penge og værdigenstande, når de ankom til lejren i det besatte Polen.

Langt de fleste af fangerne blev sendt direkte ind i koncentrationslejrens gaskamre. Oskar Gröning sørgede for, at deres værdier blev sendt til SS-hovedkvarteret i Berlin.

Medansvar for massedrab

En domstol i den nordtyske by Lüneburg dømte onsdag den 94-årige mand for medansvar og delagtighed i massedrab.

Forsvaret havde krævet frifindelse, og dommeren i sagen nævnte det som en formildende omstændighed, at den tidligere SS-soldats medvirken til forbrydelserne som kontormand var begrænset.

Man regner med, at retssagen mod Oskar Gröning bliver den sidste mod en nazist i Tyskland.

Overbevist nazist

Gröning meldte sig i 1942 frivilligt til Waffen-SS. Han blev derefter sendt til den tyske dødslejr i Polen. Han var da 21 år og efter sin egen forklaring en meget overbevist nazist.

Han har aldrig nægtet sin rolle i forbindelse med jødeudryddelsen og forklarede under retssagen i Lüneburg, at han accepterer et moralsk ansvar for sine handlinger. Han er ikke fundet skyldig i personligt at have dræbt fanger i Auschwitz.

Tiltalen omhandlede hans handlinger i perioden fra maj til juli i 1944, hvor 137 tog ankom med cirka 425.000 jøder fra Ungarn. Mindst 300.000 af dem blev sendt direkte i gaskamrene.

Retssag tidligere afvist

Oskar Gröning var kun et lille hjul i et stort udryddelsesmaskineri, og derfor har det været usikkert, om han kunne gøres medskyldig for drabet på seks millioner jøder under Anden Verdenskrig.

En domstol i Frankfurt har tidligere afvist at føre en sag mod ham med henvisning til, at der ikke var en direkte sammenhæng mellem hans virke i Auschwitz og de massedrab, der foregik.

/ritzau/dpa

Facebook
Twitter