Boko Haram bruger kvinder og børn til selvmordsangreb

Eksplosive bælter er nemme at skjule under tøj eller i håndtasker, forklarer amerikansk rapport.

Sikkerhedspersonale inspicerer en bil efter et bombeangreb i Kano, der er den største by i det nordlige Nigeria. Angrebet skete tilbage i november 2014, og mindst 35 personer blev dræbt. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Når terrororganisationen Boko Haram står bag selvmordsangreb mod uskyldige mennesker, bruger de oftest kvinder og børn til at udføre dem.

Det viser et nyt studie fra the Combating Terrorism Center at West Point og Yale University, der har gennemgået 434 selvmordsangreb siden 2011.

I 338 af angrebene kunne forskerne identificere kønnet på personerne bag, og i 244 tilfælde var de gennemført af kvinder. Alene i 2017 har 80 kvinder udført angreb for terrororganisationen.

I 134 af angrebene, hvor alderen var oplyst, var 60 procent teenagere eller børn. Den yngste var syv år gammel.

Børn og kvinder bliver sjældent undersøgt

Ifølge rapporten er der forskellige årsager til, at terrororganisationen hovedsagelig får kvinder og børn til at gennemføre angrebene.

En er, at de sjældent bliver undersøgt. Det er derfor nemmere for dem at gemme bomber i deres tøj eller tasker.

- Boko Haram har fundet ud af, at der er æstetiske fordele ved at anvende kvinder. Eksplosive bælter er nemme at skjule under deres konservative tøj. Derudover har de brugt håndtasker og endda båret spædbørn på ryggen for at skjule bomberne, står der i rapporten.

I nogle tilfælde har man sågar set, at mænd er klædt ud som kvinder for nemmere at kunne slippe igennem sikkerhedstjek og undgå mistanke, inden de udfører angrebet.

Forskerne bag rapporten mener ligeledes, at kvinder og børn er mere tilbøjelig til at blive rekrutteret, fordi de er mere sårbare over for Boko Harams vold, hjernevask og falske løfter.

Steg efter bortførelse af Chibok-piger

Brugen af kvinder som selvmordsbombere steg især efter bortførelsen af 276 kvindelige studerende mellem 16 og 18 år i byen Chibok i Nigeria tilbage i april 2014.

Bortførelsen af de såkaldte Chibok-piger er gået verden rundt især under kampagnen ved navn "Bring back our girls".

Boko Haram kinappede flere skolepiger i byen Chibok tilbage i 2014. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

- Næsten lige efter Chibok-bortførelsen steg Boko Harams brug af kvindelige selvmordsbombere med raketfart. Rapporten finder, at Boko Haram begyndte at bruge kvinder, efter det gik op for gruppen, hvilket potentiale køn og alder har i forhold til at styrke den internationale profil, siger Jason Warner, professor på the Combating Terrorism Center at West Point og en af forfatterne bag rapporten, til cnn.

Han mener, at Boko Haram har ændret stereotypen af, hvordan en selvmordsbomber ser ud ved at bruge så mange kvinder og børn.

Flest angreb i det nordøstlige Nigeria

Ifølge rapporten er omkring 35.000 mennesker døde i selvmordsangreb udført af Boko Haram de seneste seks år. Størstedelen af dem, der har mistet livet, har været almindelige borgere og ikke regeringsfolk eller militær.

Studiet viser, at det geografisk set er den nordøstlige del af Nigeria, der er hårdest ramt, hvilket også er her, at organisationen primært opererer. I Borno-regionen har der være 113 angreb, hvilket er det største antal.

Ifølge en af rapportens forfattere er myndighederne i Nigeria begyndt at gribe ind over for udviklingen.

I Borno-regionens hovedstad, Maiduhuri, der har været hårdt ramt af Boko Harams selvmordshandlinger, har myndighederne indledt en kampagne for at øge offentlighedens bevidsthed om, at kvinder og børn kan stå bag angreb. Men selvom det er positivt, at der fokuseres på det, så kan det have en bagside, mener Hilary Matfess.

(Foto: Christina Nordvang Jensen Web og Mobil)

- Der er gode intentioner bag, men man risikerer at stigmatisere angriberne - mange er blevet tvunget til at være i den rolle. Den udbredte mistanke til kvinder og piger, som angrebene har medført, har allerede sat dem i en position, hvor de er mere udsat i samfundet, forklarer hun til cnn.

Ifølge rapporten vil selvmordsangrebene højst sandsynlig fortsætte med at være en vigtig del af Boko Harams taktik.

- Det er en fleksibel måde at angribe, der er til at betale og kan udføres mod regeringsmål, religiøse institutioner, uddannelsesinstitutioner og den civile befolkning. Vi mener, at selvmordsangreb hovedsageligt er et byfænomen, og hvis Boko Haram fortsætter med nedskæringer generelt i Borno-regionen, så kan Maiduguri forvente flere selvmordsangreb, står der i rapporten.

FacebookTwitter