Boko Haram sætter over 100 skolepiger fri

Boko Haram har returneret 101 gidsler. Minister glæder sig over udviklingen.

Her ses nogle af de frigivede skolepiger fra den nigerianske by Dapchi. (REUTERS/REUTERS/Ola Lanre TPX IMAGES OF THE DAY) (Foto: STRINGER © Scanpix)

Siden den 19. februar har 110 piger været kidnappet af terrororganisationen Boko Haram. Bortførelsen skete på et universitet i den nigerianske by Dapchi i den nordøstlige del af landet.

101 af pigerne blev sat fri på en plads i samme by.

Af de i alt 110 kidnappede er fem meldt omkommet, beretter mediet Africannews.

De resterende fire piger meldes der intet om.

Den nigerianske informationsminister, Alhaji Lai Mohammed, afviser, at man har betalt løsepenge for at pigerne løsladt:

- Den eneste betingelse, som kidnapperne gav os, var, at de ikke ville frigive pigerne til militæret men frigive dem i byen Dapchi uden militærets tilstedeværelse, siger Alhaji Lai Mohammed på en video, delt på den nigerianske regerings Twitter-side.

- Alle pigerne er nu ført til et hospital, hvor de vil blive behandlet for både fysiske og psykiske skader, som de måtte have pådraget sig i fangeskab, siger Alhaji Lai Mohammed videre.

Umiddelbart efter pigerne blev løsladt, skulle kidnapperne have forladt byen.

Én førstehåndskilde siger til BBC, at kidnapperne skulle have advaret forældrene, der var blevet genforenet med deres børn, mod at sende deres børn i skole igen. Hvis dette skete ville kidnapperne igen bortføre pigerne, og denne gang vil man ikke løslade dem.

Boko Haram mener ikke, at piger og kvinder skal uddannes. Det var også skolepiger, der var målet i april 2014, hvor gruppen udførte sin største kidnapning.

Her blev 276 piger bortført.

Kritik af håndteringen

Amnesty Internationals nigerianske afdeling kritiserer regeringen og militærets håndtering af sagen. Organisationen så gerne, at militæret var mere massivt tilstede omkring uddannelsesinstitutioner for bedre at beskytte de studerende.

- Man lader ikke til at have lært noget som helst af denne eller tidligere kidnapningssager, skriver organisationen på Twitter.

Allerede en uge efter kidnapningen var der forlydender om, at nigeriansk militær havde befriet 76 piger fra Boko Haram.

Men efterfølgende fortalte flere forældre, at de bortførte piger aldrig var vendt hjem efter angrebet. Regeringen bragte efterfølgende dementi og bekræftede, at pigerne stadig var i fangenskab.

Boko Harams ni år lange hærgen i Nigeria har kostet titusinder af mennesker livet og drevet flere end to millioner på flugt.