Boligejere i Norge bliver forgyldt: Så meget er priserne steget

På bare ét år er prisen norske ejerboliger steget med næsten 13 procent. I Oslo hele 23 procent.

En ét-værelses lejlighed i Oslo på 18 kvadratmeter er sat til salg for 2,175 millioner norske kroner, svarende til 1,8 millioner danske.

Det giver en kvadratmeterpris på hele cirka 98.000 danske kroner, og den ville dermed være én af de allerdyreste lejligheder i Danmark målt pr. kvadratmeter. I Norge er det hverdag.

Boligpriserne i Oslo er nemlig i gennemsnit steget med 23 procent. Og tendensen er den samme på landsplan: I hele Norge steg nordmændenes ejerlejligheder og villaer nemlig med 12,8 procent i snit.

Selvom det er godt for boligejerne, gør det livet lidt sværere for dem, der gerne vil ind på boligmarkedet.

- Det er sygt dyrt i Oslo, hvor jeg har lyst til at bo. Det er ganske deprimerende, fortæller 26-årige Henny Hallingskog-Hultin, der for tiden overvejer at købe en ejerlejlighed. Hun bor p.t. i et bofællesskab i Oslo, og vil helst blive i byen.

- Jeg kommer jo fra Oslo og arbejder her og har altid tænkt at jeg skal blive boende. Jeg er nok lidt kræsen hvad angår beliggenhed, for jeg vil gerne bo centralt, så jeg kan hurtigt kan gå hen til ting.

(© dr)

Bliver nødt til at spare op

- Det er høje priser, men nordmændene er villige til at købe, fortæller Terje Tinholt, ejendomsmægler hos Nordvik&partners Eiendomsmegling i Norge.

- Folk har sparet meget op. Der er en høj sparerate i Norge.

- Boligen er det vigtigste i livet for mange nordmænd, da vi har det så godt ellers her i Norge, forklarer Terje Tinholt.

- Folk går meget op i at have et fint sted at bo. Og det er vigtigt at eje den selv.

(© dr)

10.000 kr. mere pr. kvadratmeter

Allerdyrest er boligkvarteret Frogner i det centrale Oslo hvor kvadratmeterprisen på ejerboliger ved årets udgang i snit var 87.261 norske kroner, svarende til 71.379 danske. Kigger man på hele Oslo er den gennemsnitlige kvadratmeter pris 70.000 norske kroner – cirka 58.000 danske kroner.

I hele Norge var kvadratmeterprisen i juli i snit 29.158 norske kroner, svarende til 24.345 danske kroner. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris i juli i Danmark var 13.380 danske kroner.

(© dr)

Risiko for boligboble

De voldsomme vækstrater giver bekymring om en truende boligboble i Norge og især i Oslo.

- Mange investerer i en bolig nummer to eller tre for at leje ud eller sælge videre, siger Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, brancheforeningen for norske ejendomsmæglere.

- Investorer køber boliger i langt højere grad end tidligere, især i Oslo, og det bekymrer mig lidt, siger Christian Vammervold Dreyer. Efterspørgslen på boliger vil nemlig falde i takt med at gæstearbejdere fra fx Sverige tager hjem, forklarer han.

Den voldsomme vækst i de norske boligpriser ventes også at tage af her i 2017.

- Vi forventer seks-syv procent vækst på landsplan i Norge og 10-12 procent i Oslo, mener Christian Vammervold Dreyer.

Henny Hallingskog-Hultin overvejer at vente med at købe lejlighed.

- Enten må jeg vente på at jeg kommer til at tjene flere penge, eller på at der kommer et krak, så priserne pludseligt falder. Eller til jeg finder en kæreste. Det er lettere at købe, når man er to, end når man er en.

Selvom boligpriserne i snit steg med 12,8 procent i 2016, er der visse områder det er gået den modsatte vej. I Norges "oliehovedstad" Stavanger, er priserne faldet med over otte procent fra 2014 til 2017, på grund af de faldende oliepriser.

Hvorfor er priserne steget?

  • Der er stor efterspørgsel efter boliger i Norge. Det skyldes bl.a. at mange udlændinge er flyttet til landet for at arbejde i den norske olieindustri der boomede i nullerne.

  • Der bliver ikke bygget nok boliger i Norge. Det er sværere at bygge i Norge end Danmark, og så er der i Norge krav om at 60 procent af lejlighederne skal være solgt på forhånd før et byggeri kan begyndes, modsat Danmark.

  • Folk får mere i løn. Mangel på arbejdskraft har resulteret i en kraftig lønstigning som presser boligpriserne op.

  • Lav rente. Prisfald i olien har resulteret i en lav rente for at understøtte økonomien. Det gør at folk stadig har råd til at købe bolig og det presser boligpriserne.

Facebook
Twitter