Bolivia havde egen klimadagsorden

Bolivia brugte klimamøde til at lange ud efter kapitalister og som eneste land at gøre forsøg på at blokere for enighed på FN's klimakonference i Mexico.

Bolivias præsident Morales på talerstolen under klimakonferencen i Cancun. (Foto: Henry Romero © Scanpix)

Bolivia havde sin helt egen dagsorden på FN's klimakonference i Mexico, og det var ved at gå galt ved afslutningen af mødet, da landet som det eneste i verden gik imod et slutdokument.

Bolivias forhandlingsleder, Pablo Solon, tog gentagne gange ordet under de afsluttende møder natten til lørdag og advarede om, at dokumentet var for vagt.

Mod kapitalismen

Det startede tidligere på ugen, da landets præsident, Evo Morales, mødte op i Cancun og tordnede mod kapitalismen og den rige verden.

- Vi er kommet her for at redde planeten. Kapitalismen er her for at redde kapitalismen, lød hans advarsel.

Det var nok så meget en gentagelse af, hvad der skete på klimatopmødet i København sidste år.

Sur atmosfære

Her var Morales fast vedhæng til Venezuelas venstrepopulistiske præsident, Hugo Chavez, som drev sit eget politiske cirkus i Bella Center.

Chavez sekunderet af Morales holdt lange taler for de flere tusinde journalister om USA og de rige landes undertrykkelse af den fattige del af verden.

Til det danske formandskabs ærgrelse var det medvirkende til at skabe den sure atmosfære på topmødet, som fik forhåbningerne om en ambitiøs klimaaftale til at briste.

I år havde Morales pladsen for sig selv - kun få statsledere var mødt op til klimakonferencen i Cancun.

Taler og bowlerhatte

Han var mødt op i Mexico med en stor gruppe indianske kvinder klædt med deres karakteristiske bowlerhatte. De fulgte Morales' taler og klappede og tiljublede ham, mens mange delegater og lokale mexicanere forundret fulgte optrinnene.

Men det mexicanske formandskab var ikke til sinds at lade sig kyse og meddelte den bolivianske delegation, at den ikke havde "vetoret" over, hvad 192 andre lande var enige om, heriblandt også Venezuela.

Bolivias klimaforhandler syntes, det var ufint spil.

- Vi har overværet en beskidt krig for at isolere os og tvinge os op i et hjørne, sagde han.

- Vi mener, at USA har haft stor indflydelse, da denne tekst grundlæggende er København-erklæringen, som USA førte frem, sagde han.