Bolivia: Valgstedsmåling viser klar sejr til Morales

Evo Morales vinder præsidentvalget i første runde med langt over halvdelen af vælgerne bag sig.

Bolivias præsident er ifølge en valgstedsmåling klar til endnu en periode. (Foto: ABI / HANDOUT © Scanpix)

Evo Morales er efter alt at dømme klar til sin tredje periode som præsident i Bolivia.

Ifølge en valgstedsmåling har over 60 procent af vælgerne stemt på Morales ved søndagens valg.

Havde han vundet valget med opbakning fra under 50 procent af vælgerne, havde det været nødvendigt med en ny valgrunde, men det tyder ikke på, at det bliver aktuelt.

Kendt for offentlige investeringer

Den 54-årige Morales, aymara-indianer og tidligere kokabonde, er populær i kraft af store offentlige investeringer i skoler, veje og velfærdsordninger, der finansieres af store indtjeninger på naturgas.

Morales, der kritiserer kapitalismen, har fået ros på Wall Street for at have skabt et overskud på det nationale budget og for at have sikret økonomisk vækst gennem otte år.

Årlig vækst på fem procent

Morales venstreorienterede politik har medført nationaliseringer af blandt andet olie- og gasindustrien.

I hans regeringstid, der begyndte i 2006, har Bolivia haft en gennemsnitlig årlig vækst på fem procent, og antallet af bolivianere, der lever i ekstrem fattigdom, er faldet til en ud af fem, hvor det i 2006 var en tredjedel af den 10 millioner store befolkning.

Anklages for magtmisbrug

Morales rivaler beskylder ham for at misbruge sin magte til at kontrollere retssystemet og for at bryde forfatningen, da denne kun tillader to embedsperioder til en præsident.

Sidste år sagde landets højesteret imidlertid, at Morales første embedsperiode ikke skulle tælles med, da den begyndte før den nye forfatning blev vedtaget.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter