Bolsonaro er tilbage i Brasilien efter tre måneder i USA

Den tidligere præsident har endnu ikke erkendt sit valgnederlag i 2022.

Jair Bolsonaro, tidligere præsident i Brasilien, er vendt tilbage til landet efter tre måneders tænkepause i Florida. (Foto: © Laurent Fievet, Ritzau Scanpix)

Brasiliens tidligere præsident Jair Bolsonaro er vendt tilbage til sit hjemland. Det skriver både BBC og Reuters.

Bolsonaro forlod Brasilien i et militærfly 30. december sidste år - kort før indsættelsen af efterfølgeren Lula da Silva. I dag vendte Bolsonaro så hjem til hovedstaden Brasilia med et almindeligt rutefly fra Orlando i Florida, hvor han har opholdt sig i de forgangne tre måneder.

Den stærkt højreorienterede Jair Bolsonaro har endnu ikke anerkendt sit nederlag ved præsidentvalget i 2022, som han tabte knebent til venstrefløjens nestor, Lula da Silva.

Bolsonaros tilbagevenden afføder både frygt og spænding, fortæller Kristian Almblad, DR's Sydamerika-korrespondent, i denne lynanalyse:

Skal undersøges for storm

Tilhængere af Bolsonaro stormede Kongressen og andre officielle bygninger i Brasilia 8. januar, og det slipper den tidligere præsident nok ikke for at forholde sig til, nu da han hjemme igen.

Bolsonaro har fordømt stormløbet, men Brasiliens højesteret har godkendt, at han skal under luppen som led i efterforskningen af urolighederne.

En brasiliansk senator har tidligere anklaget eks-præsidenten for at have deltaget i et møde, hvor en allieret præsenterede et komplot, som skulle holde Bolsonaro ved magten.

Stormen på Kongressen i Brasilia 8. januar har klare paralleller til stormen på Kongressen i Washington D.C. i 2021. (Foto: © Andre Borges, Ritzau Scanpix)

Usikker rolle

Der hersker usikkerhed om, hvilken rolle Jair Bolsonaro kommer til at spille i brasiliansk politik efter hjemkomsten.

- Jeg vil ikke lede nogen opposition. Jeg vil hjælpe mit parti som en person med erfaring, sagde Bolsonaro til CNN før afrejsen fra Florida.

Jair Bolsonaro talte i begyndelsen af marts ved en konservativ konference i Maryland, USA. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

Men ledere i samme parti, Partido Liberal, har forvetninger om, at deres hjemvendte helt vil indtage rollen som oppositionsleder. Det udtaler de ifølge Reuters.

Opdateret med lynanalyse fra Kristian Almblad