Bombeskader gør Big Ben-renovering dyrere

Renoveringen gik i gang i 2017, men først nu er skadernes omfang klarlagt.

Big Bens urs fire skiver bliver fornyet under renoveringen, men én urskive er forblevet synlig og fortæller befolkningen i London, hvad klokken er. (Foto: © REUTERS/Toby Melville, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Regningen for den igangværende renovering af det ikoniske klokketårn Big Ben i London bliver dyrere end forventet, fordi der er opdaget skader og forurening fra bomber fra Anden Verdenskrig, oplyser det britiske parlament.

Prisen for den samlede renovering, der begyndte i 2017, er sat til at stige med 80 millioner pund, svarende til knap 700 millioner danske kroner.

De nye opdagelser alene udgør en ekstraregning på 18,8 millioner pund og blev opdaget efter grundige undersøgelser af den 177 år gamle bygning.

I første omgang var det forventet, at omkostningerne ville løbe op i 238 millioner kroner.

Generaldirektør i Underhuset, Ian Ailles, kalder arbejdet med det berømte ur i Elizabeth Tower på Westminster Palace som mere komplekst, end de troede.

- Med sine 144 kvadratmeter midt i et travlt parlament har det ikke været muligt at klarlægge omfanget af skaden, før stilladset var oppe, siger Ian Ailles.

Arbejdet består blandt andet i at reparere uret, revner i væggen og loftet. Derudover skal der installeres en elevator som alternativ til tårnets trappe og LED-lamper.

Big Ben da briterne formelt forlod EU 31. januar. (Foto: © Justin Tallis, Scanpix)

Renoveringsarbejdet forventes fortsat at være færdigt i 2021, oplyser myndighederne.

Renoveringerne af Big Ben har betydet, at uret har været tavst siden 2017, og det har ærgret mange britere, især da der ikke var en markering af Storbritanniens afgang fra EU i sidste måned.

Urets fire skiver bliver fornyet under renoveringen, men én urskive er forblevet synlig og fortæller befolkningen i London, hvad klokken er.

Uret bliver drevet af en elektrisk motor, indtil det originale klokkeværk er repareret.

/ritzau/

Rettelse: Det fremgik tidligere ved en fejl, at Big Ben er 12 kvadratmeter, men det korrekte er 144.