Bono bryder tavsheden efter forbindelse til Paradise Papers

U2-sangeren benægter ethvert kendskab til skattefinte med litauisk indkøbscenter.

Bonos image som utrættelig filantrop har lidt et knæk siden afsløringen af Paradise Papers. (Foto: MARCOS BRINDICCI © Scanpix)

Den irske rock-stjerne Bono har sparet sine stemmebånd for forklaringer, siden det kom frem, at han har investeret i et selskab, der har overført sine aktiviteter til skattelyet Guernsey.

Efter en udtalelse om, at han kan være blevet ført bag lyset i den tro, at investeringerne i et shoppingcenter i Litauen var i overensstemmelse med Maltas og EU's skatteregler, har han været tavs.

Men i et interview med Süddeutsche Zeitung åbner han nu op alligevel.

- Andre skjuler deres penge i tvivlsomme projekter i udviklingslande, det gør jeg ikke, siger den 57-årige U2-sanger, hvis image som forkæmper for social retfærdighed led et alvorligt skud for boven, da hans navn dukkede op i forbindelse med dokumenterne 'Paradise Papers'.

I begyndelsen af november blev Bonos borgerlige navn Paul David Hewson knyttet til lækken fra advokatfirmaet Appleby på Bermuda og et rådgivningsfirma i Singapore.

Listen af navne med formuer i skattely tæller blandt andre den britiske Dronning Elizabeth, ministre i den amerikanske regering, multinationale selskaber som Apple og Facebook samt 140 danske navne.

Filantropens image har slået revner

De færreste havde nok forventet at finde Bonos navn i papirerne, da han sideløbende med sin 30 år lange musikkarriere har investeret tid og penge i talrige filantropiske projekter til fordel for verdens fattige.

En indsats som har indbragt ham adskillige hædersbevisninger og ordener til at stille ved siden af musikpriserne hjemme på hylden.

Ifølge avisen The Guardian investerede U2-sangeren i 2007 via et selskab i Malta, Nude Estates, i et litauisk indkøbscenter, der blev købt for 5,8 millioner euro - svarende til 43 millioner kroner. Men i 2012 blev indkøbscentrets aktiviteter overført til øen Guernsey i Den Engelske Kanal, der er et helt skattefrit område.

Bono forklarede via sin talskvinde, at han var passiv mindretalsinvestor i det maltesiske selskab, indtil det blev frivilligt opløst i 2015, og var helt uvidende om eventuel skatteunddragelse. Derefter bebudede Bono, at han ikke ville udtale sig om sagen, før myndighederne havde gjort deres arbejde.

Bono: Jeg vidste intet

Men den tavshed har han alligevel valgt at bryde over for Süddeutsche Zeitung, da spørgsmålet bliver stillet under et interview om U2's nye album 'Songs of Experience'.

- Mange mennesker siger 'han har stillet sig i spidsen for total gennemsigtighed og krævet det af andre. Men det gælder åbenbart ikke for ham selv.' I denne sag handler det dog om passive investeringer i en fond, hvor jeg ikke er involveret i alle detaljer, siger han og fortsætter:

- Jeg har dog sagt til mine finansielle rådgivere for flere år siden at uanset, hvad de foretager sig, så skal Bono i sidste ende kunne stå inde for det. Så sørg for gennemsigtighed.

Süddeutsche Zeitung citerer desuden Bono for at sige, at han ønsker at fansene skal vide én ting.

- Hvis der er sket noget lyssky, så bliver jeg ligeså vred som dem.

Facebook
Twitter