Borgere i Aleppo efter ny våbenhvile: Den mest rolige dag længe

Nødhjælp er på vej til hårdt prøvede syrere. Men mad er ikke nødvendigvis det eneste behov, siger lokal indbygger.

Unge syrere sidder på en udendørscafe i den regeringskontrollerede del af Aleppo dagen efter en våbenhvile er trådt i kraft. (Foto: Youssef Karwashan © Scanpix)

De krydser fingrene i Aleppo.

De hårdt prøvede indbyggere i byen i det nordvestlige Syrien har nemlig brug for nødhjælp, elektricitet og brændstof. Og noget kan tyde på, at i hvert fald nødhjælpen når frem.

En våbenhvile, der trådte i kraft i går aftes dansk tid, er indtil videre ikke blevet brudt, selvom der fortsat er småkampe.

Og det giver håb, fortæller Rami Zein på en Skype-forbindelse til DR Nyheder. Han er en af de 300.000 tilbageværende indbyggere i Aleppo.

- Der har været nogle småkampe rundt om mit hus, ligesom der har været fire artilleribombardementer i min bydel. Men bortset fra det, så er alt fint, siger han.

Lastbiler på ved med nødhjælp

Mens han og de tusindvis andre indbyggere venter, er omkring tyve lastbiler med nødhjælp på vej. De har krydset grænsen fra Tyrkiet ved byen Cilvegozu og er kørt ind i det nordlige Syrien ikke langt fra Aleppo, fortæller et øjenvidne til Reuters.

Men det er slet ikke nødhjælp, som indbyggerne mangler, mener Rami Zein

- Vi har ikke behov for nødhjælp og mad. Det, vi har behov for, er strøm og benzin. Vi har nok nødhjælp til et par måneder, siger han.

Syriske Abdul Rahman er en af de 3.000 frivillige i organisationen ”De Hvide Hjelme”. Organisationen er specialiseret i eftersøgnings- og redningsarbejde samt brandslukning. De redder hver dag civile ud af murbrokkerne efter bombardementer.

Han fortæller til DR Nyheder, at der nu er mere roligt, end der længe har været i Aleppo.

- Der har ikke været luftangreb, og vi har ikke hørt fly eller helikoptere siden i morges. Der blev skudt fem steder i Aleppo og to steder uden for byen. I dag har der indtil nu været mere roligt, og vi venter på nødhjælp fra FN.

Håbet om et normalt liv

Han fortæller, at våbenhvilen giver håb og et pusterum for en hårdt prøvet lokalbefolkning.

- Den er vigtig i forhold til at få stoppet kampene og angrebene især for de civile, men også for De Hvide Hjelme, så vi kan tage en pause og leve et normalt liv ligesom andre mennesker i verden. Men den er især vigtig i forhold til at få stoppet kampene og drab. Der er kun to eller tre hospitaler tilbage i Aleppo, siger han.

Den syv dage lange våbenhvile, som blev forhandlet på plads natten til lørdag, er USA's og Ruslands andet forsøg i år på at få stoppet den fem år lange borgerkrig.

Rusland støtter den syriske regering under præsident Bashar al-Assad, mens amerikanerne støtter de prodemokratiske oprørsgrupper, som forsøger at styrte ham.

Facebook
Twitter