'Borgerkrig' og 'forræderi': Trump bruger store ord om rigsretssag

Præsidenten foreslår, at politisk rival skal anholdes for fejlcitat.

Donald Trump tweeter flittigt om den mulige rigsretssag mod ham. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)

Vi befinder os på et meget tidligt stadie i den proces, der kan føre til en rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump.

Men hovedpersonen selv bruger allerede nogle af sprogets mest voldsomme gloser, når han udtaler sig om sagen.

I dag foreslår Trump for eksempel på Twitter, at demokraten Adam Schiff, der er formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, skal anholdes for "forræderi".

Adam Schiffs forbrydelse består - ifølge Trump - i, at han under en høring i Kongressen gengav citater fra præsidenten forkert.

Høringen torsdag i sidste uge handlede om en indberetning fra en whistleblower, som anklager Trump for at have misbrugt sin magt over for Ukraine.

Anklagen bygger især på en telefonsamtale mellem Trump og Ukraines præsident, Volodymir Zelenskij. Og det var uddrag af den samtale, som Adam Schiff bliver beskyldt for at have forvansket.

En parodi

Faktatjekkere fra tv-stationen CNN har fundet frem til, at Schiffs gengivelse af samtalen til tider afveg "temmelig meget" fra det referat af samtalen, som er blevet offentliggjort. Referatet er i øvrigt redigeret, så vi ved ikke, hvad der præcis blev sagt.

Udvalgsformanden har forsvaret sig med, at han ikke foregav at citere Trump korrekt. Nogle af udtalelserne var desuden ment som en "parodi", siger Adam Schiff.

Men sådan opfatter Trump tydeligvis ikke forløbet.

Adam Schiff under høringen torsdag i sidste uge. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

Mulighed for vold

Det hårde angreb fra præsidenten kommer dagen efter, at han - også på Twitter - viderebragte en udtalelse fra præsten Robert Jeffress. Han er blandt andet kendt for at have sagt, at jøder ender i helvede.

På tv-stationen Fox New sagde præsten, at en rigsretssag mod Trump vil "skabe et brud" på linje med en borgerkrig, "som nationen aldrig vil komme sig over."

Præsidenten har fået hård kritik efter sit tweet, fordi han tilsyneladende lufter muligheden for vold, hvis han bliver fjernet fra sit embede.

Trumps partifælle Adam Kinzinger, der sidder i Repræsentanternes Hus, kalder tweetet for "mere end frastødende".

Whistleblower "i fare"

Donald Trumps sprog bliver også kritiseret af advokater, der arbejder for den anonyme whistleblower, som fik sagen til at rulle.

Trump har krævet at få oplyst whistleblowerens navn, ligesom han har antydet, at vedkommende har begået forræderi.

- Den seneste uges begivenheder har øget vores bekymring for, at vores klients identitet vil blive offentliggjort, og at vores klient som et resultat vil blive bragt i fare, skriver advokaterne i et brev til USA's fungerende efterretningschef, Joseph Maguire.

Sagen kort

  • Den 25. juli ringede USA's præsident til Ukraines nyvalgte præsident, Volodymir Zelenskij.

  • I samtalen understregede Trump talrige gange, at han ville have Ukraine til at efterforske tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn Hunter Biden.

  • Hunter Biden har siddet i bestyrelsen for et energiselskab i Ukraine.

  • Opkaldet har fået en whistleblower til at slå alarm og skrive en indberetning til den amerikanske efterretningstjeneste.

  • På baggrund af indberetningen har Demokraterne besluttet sig for at indlede en undersøgelse af, om Trump skal stilles for en rigsret.