Borgerservice: Nu har vi fået kontakt med alle danskere i Nepal

Udenrigsministeriet har fået kontakt til de sidste danskere, ministeriet ved, er i Nepal.

Kvinder står i kø efter rent drikkevand i Nepal, hvor millioner lider under efterveerne fra jordskælvet. (© Scanpix)

Lørdag formiddag, præcis en uge efter jordskælvet ramte i Nepal, har Udenrigsministeriets Borgerservice fået kontakt til den sidste af de danskere, man ved, opholder sig i landet.

Det oplyser chef for Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen, til DR Nyheder.

- Den sidste person, vi manglede kontakt til, opholdt sig i en fjerntliggende landsby i bjergene, som det er svært at få kontakt til. Vedkommende er nu kommet til Kathmandu og er i god behold, siger han.

550 danskere i Nepal

Siden jordskælvet ramte, har Borgerservice arbejdet hårdt på at få kontakt til de i alt 550 danskere, man havde på sin liste.

- Vi har ikke længere kendskab til personer, som pårørende ikke kan få kontakt til, siger Ole Egberg Mikkelsen, der dog ikke kan udelukke, at der er danskere, der ikke figurerer på den såkaldte danskerliste, selvom de opholder sig i Nepal.

- Vi ville nok på det her tidspunkt have hørt om det, men helt udelukke det kan vi ikke.

De startede med en liste med 550 navne med danskere, som de havde stykket sammen i samarbejde med ambassaden i Kathmandu.

Opgaven med at finde ud af, om de pågældende personer havde det godt, er foregået på mange måder: Danskere i Nepal har skrevet på sociale medier, at de var okay, pårørende i Danmark har kontaktet Borgerservice, mange er mødt personligt op på ambassaden i Kathmandu, fordi jordskælvet er gået hårdt ud over telefonnettet, medarbejdere fra ambassaden er taget rundt til hospitaler for at se, om der var danskere blandt de indlagt, ligesom de nepalesiske myndigheder har været hjælpsomme med oplysninger.

Over 6.000 omkomne

Dermed er der sandsynligvis ingen danskere blandt de mange omkomne efter katastrofen i Nepal.

- Det er vi selvfølgelig glade for, men man skal i den situation ikke glemme, at der er omfattende ødelæggelser i landet, og at mange nepalesere er blandt de omkomne. Der er derfor fortsat en stor humanitær opgave i landet, konstaterer Ole Egberg Mikkelsen.

Over 6.000 er meldt omkommet, 14.000 er kvæstede, hospitalerne har ikke kapacitet til alle patienterne, og folk i yderområderne mangler akut hjælp.

Generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, kalder situationen desperat.

Facebook
Twitter