Boris Johnson afslører valgløfter: 50.000 ekstra sygeplejersker og brexit inden februar

De britiske Konservative advarer mod Labours "farlige socialisme" inden næste måneds valg.

Premierminister Boris Johnson præsenterede i eftermiddag Det Konservative Partis manifest for det kommende parlamentsvalg. (Foto: Phil noble © Scanpix)

Det er på tide, at Storbritannien lever op til sit store potentiale.

Det var hovedbudskabet under lanceringen af Det Konservative Partis manifest i den britiske by Telford i dag.

Her lovede premierminister Boris Johnson blandt andet nye hospitaler, højere mindsteløn, skattelettelser for almindelige briter og små virksomheder samt 50.000 flere sygeplejersker og 20.000 flere betjente.

Og det hele skal gøres uden at hæve indkomstskatten eller momsen, lyder løftet fra Boris Johnson.

Premierministeren lagde vægt på, at han har alle sine partifæller bag sin brexit-aftale, mens det samme ikke kan siges om rivalen fra Labour, Jeremy Corbyn.

Briterne bør gå efter at være CO2-neutrale inden 2050 og Corbyn-fri inden jul, lød det fra premierministeren, der ikke holdt sig tilbage fra at kritisere sin rival fra arbejderpartiet og gentage sit mantra: Få leveret brexit.

- Vi får det gjort inden for nogle uger, lød det fra Johnson, der kæmper for at få et rent konservativt flertal i Underhuset efter valget den 12. december.

Partiet vil fremsætte regeringens brexit-aftale for Underhuset allerede inden jul, så briterne "endelig er ude af EU den 31. januar".

Milliarder til hospitaler og veje

De Konservatives manifest indeholder en lang række valgløfter om alt fra gratis hospitalsparkering til forbud mod at sende plastik til u-lande.

Regeringspartiet ønsker, som tidligere meldt ud, en ny indvandringspolitik inspireret af det australske pointsystem, hvor indvandrere vurderes ud fra blandt andet sprogkundskaber, alder og erhvervserfaring.

Johnson og co. lover også 55 milliarder kroner til at energisikre 2,2 millioner lavindkomst hjem, så beboernes varmeregninger falder.

Boris Johnson har gjort det britiske sundhedssystem til et af partiets kerneområder ved dette valg. Her ses han under et hospitalsbesøg i fredags. (Foto: pool © Scanpix)

Premierministeren har i løbet af de seneste måneder gennemført mange hospitalsbesøg og lovet at forbedre det britiske sundhedssystem, NHS.

Foruden løftet om 50.000 flere sygeplejersker lover partiet også forbedringer af sundhedssystemet i form af 50 millioner flere lægekonsultationer hvert år.

Det tilsvarende løfte fra Labour lyder på 27 millioner kroner.

Derudover lover De Konservative en ny jernbanestrækning mellem storbyerne Manchester og Leeds, mens der skal afsættes 250 milliarder kroner til at udbygge vejnettet rundt omkring i Storbritannien.

Angreb på rivaler

Tidligere på ugen offentliggjorde det store oppositionsparti Labour et manifest, der blandt andet bød på løfter om gratis bredbånd, børnepasning og en grøn industriel revolution.

Manifestet blev kritiseret af De Konservative på dagens lancering, hvor Johnson langede ud efter Labours "ødelæggende socialisme".

Der var også kritik af Liberaldemokraterne, der ønsker at forhindre brexit.

Det ville være at ignorere resultatet af folkeafstemningen i 2016 og sætte en ærgerlig præcedens for demokratiet, lød det.

- Vi har hørt fra de andre, hvordan de vil fastholde os i det her rod, lød det fra Boris Johnson, der kaldte det britiske parlament for "lammet" og "ødelagt".

Det Konservative Partis manifest er vejen til et bedre Storbritannien, lyder budskabet fra den britiske premierminister. (Foto: WILL OLIVER © Scanpix)

- Før var han ubeslutsom. Nu er han ikke så sikker, sagde Johnson, der blev kvitteret med latter fra sine partifæller.

I slutningen af dagens præsentation fik udvalgte journalister lov til at spørge ind til manifestet. Her blev det påpeget, at Johnson tidligere ikke har levet op til sit løfte om et snarligt EU-exit.

Siden lanceringen af manifestet har Jeremy Corbyn også været ude med riven.

- Det er et manifest betalt af milliardærer, skrevet for milliardærer og vil blive leveret af milliardærer, men problemet er, at det er resten af os, der skal betale for det, siger han ifølge The Guardian.

Også Jo Swinson, lederen af Liberaldemokraterne, har kritiseret regeringens udspil.

Det vil sætte briterne på kurs mod at forlade EU uden en ordentlig aftale næste år, lyder det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter