Boris Johnson angribes af partifæller efter selvmordsvest-kommentar

Storbritanniens tidligere udenrigsminister får heftig kritik fra egne rækker efter kontroversiel Brexit-sammenligning.

Boris Johnson er kommet i unåde, efter at have sammenlignet Theresa Mays Brexit-strategi med selvmord. (Foto: Paul Childs © Scanpix)

- Dette markerer et af de mest afskyelige øjeblikke i moderne britisk politik.

Så hårde er ordene fra Sir Alan Duncan, konservativt medlem af det britiske parlament, om sin kollega Boris Johnson.

Den tidligere udenrigsminister og borgmester i London er kommet i politisk stormvejr, efter han i en klumme i avisen Daily Mail har beskyldt premierminister Theresa May for at spænde en selvmordsvest om den britiske forfatning i forhandlingerne om briternes Brexit-plan for Nordirland.

Boris Johnsons angreb på sin partileder kommer midt i en turbulent periode for politikeren og vil styrke spekulationerne om, at han vil forsøge at fravriste Theresa May magten, rapporterer den britiske avis The Telegraph.

Indenrigsminister Sajid Javid har dog været hurtig til at mane sådanne spekulationer til jorden og vise sin opbakning til May.

Imens angribes Boris Johnson, som var udenrigsminister under May, indtil han trak sig i juli, fra flere partifæller.

Bunder i "backstop"

I sin klumme kritiserer Boris Johnson briternes såkaldte backstop-aftale. Den går i korte træk ud på, at Nordirland ved Brexit de facto vil blive en del af EU's indre marked og toldunion, hvis der ikke findes en løsning, hvor Nordirland og EU-landet Irland kan handle frit.

Teoretisk set kan det betyde, at Storbritannien kan blive tvunget til at blive i det indre marked også efter 2020, hvis det meget betændte og forfatningsmæssigt komplicerede forhold mellem Nordirland og Irland ikke bliver afklaret, beretter Ritzau.

- Det er en ydmygelse. Vi ligner en svækling på 45 kilo, der bryder med en 230 kilo tung gorilla. Grunden er simpel: Nordirland og vanviddet om "Backstop", skriver Johnson.

- Vi har åbnet op for uendelig afpresning. Vi har bundet en selvmordsvest til vores forfatning og givet detonatoren til Michel Barnier, skriver han med henvisning til EU's chefforhandler.

May har i den senere tid mødt kritik fra flere sider for sin håndtering af det nordirske spørgsmål.

Blandt andet ved at udpege Karen Bradley som ansvarlig minister for Nordirland. Hun har efterfølgende åbent fortalt, at hun indtil fornylig ikke vidste så meget om flere af landets centrale politiske spørgsmål.

Dårlige sager på stribe

Den hårde kritik mod Boris Johnson følger en rækker mindre flatterende sager i den seneste tid.

I sidste måned fik den tidligere minister hård kritik for sine kommentarer om burkaer i en kommentar om det danske tildækningsforbud.

Fredag annoncerede Johnson og hans hustru, Marina Wheeler, at de går fra hinanden. Det fik særligt den kulørte presse i Storbritannien til at sætte spot på beskyldninger om mange års utroskab, der blandt andet har resulteret i et barn med en anden kvinde.

Facebook
Twitter