Boris Johnson bliver ny britisk premierminister

Den tidligere London-borgmester Boris Johnson er valgt som formand for Det Konservative Parti og bliver dermed Storbritanniens næste premierminister.

De seneste mange dage er der blevet stemt, og de omkring 160.000 konservative partimedlemmer i Storbritannien har nu truffet deres valg:

Partiets nye leder og dermed landets kommende premierminister hedder Boris Johnson.

Med en stemmeprocent på omkring 87 procent sikrede Boris Johnson sig 92.153 stemmer mod 46.656 stemmer til modkandidaten, udenrigsminister Jeremy Hunt.

Officielt bliver Boris Johnson først premierminister i morgen, når Theresa May formelt afleverer sin opsigelse hos dronning Elizabeth.

Stort set siden Theresa May trådte tilbage som partiformand 7. juni har den tidligere London-borgmester været favorit til at overtage posten foran udenrigsminister Jeremy Hunt.

Men med sine markante EU-skeptiske holdninger er Boris Johnson en mand, der har delt vandene i partiet, og i løbet af de seneste dage har flere ministre allerede udtrykt, at de med Boris Johnson som partileder og premierminister ser sig nødsaget til at træde tilbage.

Selv trådte Boris Johnson tilbage som udenrigsminister sidste sommer netop som protest mod den plan, Theresa May havde lagt for sine forhandlinger med EU.

Klar til no-deal-brexit

Under hele sin kampagne har Boris Johnson ikke lagt skjul på, at han vil have, at briterne træder ud af EU 31. oktober, selv hvis han ikke når til enighed med EU om en skilsmisseaftale, der kan godkendes af Underhuset.

Theresa May forsøgte tre gange at få en aftale igennem i Underhuset, men alle tre gange blev den stemt ned.

Her kan du se øjeblikket, hvor Theresa May meddeler, at hun træder tilbage:

Udmeldingen fra Boris Johnson, der i 2016-valgkampen var en af de mest markante stemmer på “Leave”-fløjen, er dog blevet mødt med kritik i dele af det britiske parlament, der i sidste uge forsøgte at sikre, at premierministeren ikke suspenderer parlamentet i ugerne op til 31. oktober for at gennemføre et såkaldt no-deal brexit.

Udenrigsminister Jeremy Hunt derimod har ført sin kampagne på, han vil være den bedste til at forhandle en aftale på plads med EU.

FacebookTwitter