Boris Johnson får hug efter 'bizar' og 'pinlig' tale om Gurli Gris

Den britiske premierminister kan ikke længere gå på vandet, siger DR's korrespondent i Storbritannien, efter Johnson er ramt af møgsager på stribe.

- I din tale mistede du dine papirer og for vild og røg ud på et Gurli Gris-sidespor. Er alt i orden?

Sådan lød spørgsmålet i går fra en britisk nyhedsreporter, da han stod over for den britiske premierminister, Boris Johnson.

Det noget utraditionelle spørgsmål kom efter en tale, som premierministeren i går holdt for den britiske pendant til Dansk Industri, CBI, i South Shields i det nordøstlige England.

Her så premierministeren ud til at tabe tråden og rode rundt i sin tale efterfulgt af en 21 sekunder lang pause, hvor premierministeren undskyldende prøvede at komme tilbage på sporet.

Premierministeren imiterede også lyden fra en benzinmotor og sammenlignede sig selv med Moses. Han afsluttede sidenhen sin tale, som er blevet omtalt som "bizar", "pinlig" og "usammenhængende", ved at tale om tegneseriefiguren Gurli Gris.

Anledningen var, at premierministeren havde besøgt Gurli Gris-Land med sit yngste barn i søndags.

Talen er på ingen måde faldet i god jord, særligt fordi den blev leveret over for britiske erhvervsledere, der er pressede efter både coronakrisen og udfordringerne i forbindelse med brexit, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

- De britiske erhvervsledere mangler mange svar på, hvordan problemerne skal løses. I stedet fik de Gurli Gris, siger hun.

Og det har ført til både bekymring for - og kritik af - Boris Johnson fra både venner og fjender, og premierministeren er røget på en lang række britiske avisforsider i dag.

  • (Foto: Screenshot fra avisens Twitterprofil)
  • (Foto: Screenshot fra avisens Twitterprofil)
  • (Foto: Screenshot fra avisens Twitterprofil)
  • (Foto: Screenshot fra avisens Twitterprofil)
  • (Foto: Screenshot fra avisens Twitterprofil)
1 / 5

- Premierministeren forsøgte med en imitation af en traditionel benzinmotor ved at udsende en serie af strubelyde til de forvirrede delegerede i South Shields, skriver Daily Mail blandt andet om gårsdagens tale.

Nogle gange kan man ramme uden for skiven med en tale, men problemet for Johnson er, at Gurli Gris-fadæsen rammer en i forvejen presset premierminister.

Dårlige sager står i kø

- Han har op til flere møgsager på nakken i øjeblikket, lyder det fra Tinne Hjersing Knudsen, når hun gør status over, hvordan det går Boris Johnson for tiden.

Allerede inden gårsdagens bemærkelsesværdige optræden var premierministeren nemlig inde i en turbulent periode, hvor han fik kritik for en lang række sager.

Det gælder blandt andet den såkaldte Paterson-sag, som har fyldt meget i det britiske mediebillede de seneste to uger. Sagen omhandler afsløringen af, at Boris Johnsons konservative partifælle, Owen Paterson, udførte betalt lobbyarbejde for to firmaer, der gav klare interessekonflikter i forhold til hans job som medlem af Underhuset.

Den konservative politiker stod til at blive suspenderet fra parlamentet i 30 dage, men i sidste øjeblik greb Johnson-regeringen ind ved at sætte processen på pause og i stedet sætte parlamentets kontrolinstans under lup.

BBC's politiske redaktør, Laura Kuenssberg, beretter, at højtstående folk omkring premierministeren er bekymrede. (Foto: Screenshot fra Twitter)

Johnson har efterfølgende medgivet, at sagen blev håndteret forkert og beskrevet det som, at han "kørte bilen i grøften".

Derudover får Johnson-regeringen også kritik for problemerne i Nordirland efter brexit, korruptionsanklager, en omfattende forsyningskrise, en udvandet kulaftale ved COP26 og brudte løfter om både hurtigtog i dele af Nordengland og mere økonomisk hjælp til de fattigste pensionister, påpeger Tinne Hjersing Knudsen.

Premierministeren har også fået kritik for ikke at levere på sit valgløfte om at udjævne forskellene mellem de britiske regioner, hvor særligt den nordlige del af England halter efter. Flere peger på, at det var småt med konkrete udspil fra premierministeren, da han talte for erhvervslederne i det nordlige England i går.

Han kritiseres i den forbindelse for at tale meget om Gurli Gris-forlystelsesparken, som i øvrigt ligger omkring 500 kilometer syd for South Shields, hvor talen fandt sted.

Den seneste tids møgsager ser også ud til at ramme premierministeren og hans parti.

Ifølge en ny meningsmåling er Det Konservative Parti blevet overhalet af oppositionspartiet Labour, mens blot 29 procent af de adspurgte i en Yougov-måling mener, at Johnson klarer det godt.

FacebookTwitter