Boris Johnson får verbale tæsk efter snak om julefest under lockdown: 'Hvordan sover du om natten?'

Jeg har ikke oplevet en vrede som den her mod Boris Johnson før, siger DR's Storbritannien-korrespondent.

En ulykke kommer sjældent alene, lyder det, og det må Boris Johnson kunne nikke genkendende til i disse dage.

Efter flere uger med møgsager er den britiske premierminister nemlig kommet i vælten igen efter offentliggørelsen af en video fra december sidste år. Her øver hans pressefolk øjensynligt, hvordan de skal svare på meldinger om, at hans ansatte få dage forinden har holdt en fest på premierministerens adresse i Downing Street.

  • Sagen er på forsiden af mange britiske aviser i dag. (Foto: Screenshot fra avisen Twitter-profil)
  • (Foto: Screenshot fra avisen Twitter-profil)
  • (Foto: Screenshot fra avisen Twitter-profil)
1 / 3

Ifølge den britiske tabloid-avis The Mirror blev der op til jul sidste år afholdt adskillige fester i Downing Street i det nedlukkede London - herunder en den 18. december, hvor dusinvis af mennesker efter sigende var samlet til vin og selskabslege.

Det har skabt stor vrede, fordi sociale sammenkomster var forbudt ifølge de britiske coronaregler.

Videoen fra ITV News er i skrivende stund blevet set af over 9,3 millioner mennesker på Twitter alene:

Det førte til en intens spørgetime i det britiske underhus i dag, hvor BBC's politiske korrespondent Rob Watson tidligt konkluderede, at han aldrig før havde set en britisk premierminister "være så meget ude i tovene" i en spørgetime.

Labour-politikeren Rosena Allin-Khan, der også er læge, kaldte meldingerne om fester i Downing Street "en fornærmelse mod alle, der ikke kunne sige deres sidste farvel":

- Hvordan sover premierministeren om natten?, spurgte hun retorisk Boris Johnson.

Ved dagens spørgetime undskyldte premierministeren for videoen, som han sagde gjorde ham "rasende". Han holdt dog fast i, at der ikke var blevet holdt fest, og at der ikke var brud på coronareglerne, men at han ville bede sin kabinetsekretær om at kigge nærmere på sagen.

Det var ikke nok for oppositionen i Underhuset, der flere gange satte spørgsmålstegn ved Johnsons troværdighed.

Kan få bægret til at flyde over

Underhusets formand, Lindsay Hoyle, måtte flere gange bryde ind og bede om ro i salen under dagens ophedede spørgerunde, som mediet Politico på forhånd havde dømt til at blive Johnsons hårdeste hidtil i karrieren.

Her lød der højlydte buh-råb og spontane udbrud rettet mod den britiske premierminister, da han forsøgte at forsvare sig mod talrige verbale mavepustere fra blandt andet oppositionslederen, Keir Starmer.

- 489 døde af covid den dag, der var fest i Downing Street, lød det blandt andet fra Keir Starmer, der sagde, at premierministeren "er blevet taget på fersk gerning".

Boris Johnson pointerede omvendt, at han er blevet forsikret om, "at ingen regler blev brudt" og beskyldte oppositionen for at handle politisk under coronakrisen.

Ian Blackford fra det skotske parti SNP opfordrede i dag Boris Johnson til at trække sig:

Keir Starmer henviste også til historien om professoren Trisha Greenhalgh, hvis mor døde af covid-19 sidste jul uden at få besøg på grund af de britiske coronarestriktioner.

- Mens premierministerens stab grinede af at dække over festen, blev Trishas mor indlagt på hospitalet, lød det fra Labours formand.

- Trisha fulgte reglerne og besøgte hende ikke. To dage senere døde Trishas mor. Det, Trisha vil have svar på, er følgende: Forventer premierministeren, at hun accepterer, at reglerne tillod en fest i Downing Street, men ikke tillod hende at besøge sin døende mor?

Det er ikke kønt, det er faktisk rigtig grimt, lyder vurderingen af sagen fra DR's Storbritannien-korrespondent, Tinne Hjersing Knudsen:

Langt fra første møgsag

Den seneste turbulens er langt fra Johnsons første tur i møllen. I de seneste uger er Johnson-regeringen kommet under skarp kritik i forbindelse med blandt andet korruptionsanklager, en omfattende forsyningskrise og beskyldninger om brudte løfter om alt fra hurtigtog til støtte til pensionister og situationen i Nordirland efter brexit.

Samtidig er den verserende sag langt fra første gang, at Johnson-regeringen er blevet beskyldt for hykleri, hvad angår coronarestriktioner.

Herunder i foråret 2020, hvor Boris Johnsons daværende toprådgiver, Dominic Cummings, flyttede sin familie til det nordøstlige England trods instrukser fra regeringen om, at den britiske befolkning skulle blive hjemme.

Her til aften valgte Boris Johnsons tidligere presserådgiver Allegra Stratton, der optræder i videoen fra ITV News, at sige op.

- Briterne har i stor stil ofret sig under den igangværende kamp mod covid-19. Jeg indser nu, at mine udtalelser i den lækkede video er blevet en distraktion i den kamp, lød det fra en grædende Allegra Stratton.

- Mine udtalelser bagatelliserede de regler, som folk gjorde alt for at overholde.

FacebookTwitter