Boris Johnson giver grønt lys til genåbning i næste uge: 'Jeg skal selv på pub'

Fremover skal alle voksne englændere kunne blive testet derhjemme to gange om ugen.

I næste uge kan de engelske butikker, frisører og træningscentre igen slå dørene op, mens det også bliver muligt nyde et måltid eller en kold fadøl udendørs.

Det oplyser den britiske premierminister, Boris Johnson, på et pressemøde her til aften.

- På mandag den 12. april skal jeg selv på pub, hvor jeg - forsigtigt men uigenkaldeligt - vil hæve en fadøl til mine læber, lød det blandt andet fra Johnson.

Den kommende uges næste skridt i genåbningen af det britiske samfund har blandt andet fået grønt lys, fordi antallet af indlæggelser og dødsfald er faldende, efter en stor del af samfundet er blevet vaccineret, lyder meldingen.

Men briterne må ikke sænke paraderne, slår Boris Johnson fast.

- Vi har set sygdommens bølger ramme andre lande, og vi ved, hvad det fører til. Vi ved endnu ikke, hvor stærk vaccinens beskyttelse vil være, når smittetilfældene begynder at stige, hvilket jeg frygter, de vil.

Kæmpe satsning på coronaprøver

Et af de vigtigste redskaber for den britiske genåbning bliver en milliarddyr satsning på lyntest til briterne, som opfordres til at lade sig teste to gange om ugen.

Den britiske sundhedsminister, Matt Hancock, løftede sløret for satsningen inden dagens pressemøde:

Det skal muliggøres ved, at alle voksne englændere fra på fredag kan bestille gratis hjemmeprøver, der leveres direkte til døren eller til afhentning på eksempelvis et apotek.

Briterne har allerede indført muligheden for hjemmetest for blandt andet skolebørn og deres familier. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Samtidig har 100.000 virksomheder meldt sig klar til at stille dem til rådighed for deres ansatte, beretter flere britiske medier.

Den britiske sundhedsminister har tidligere udtrykt et ønske om at kunne teste ti millioner personer om dagen, men i øjeblikket lyder det daglige testtal på 1,2 millioner, beretter The Daily Telegraph.

Men nu skal en massiv satsning på coronaprøver sikre genåbningen af Storbritannien.

Flere dele af dagens tale var allerede i avisspalterne i morges:

Laveste dødstal i et halvt år

Mens flere lande i Europa i øjeblikket oplever triste rekorder, så kan briterne i øjeblikket glæde sig over de laveste dødstal i et halvt år. Landet har i øjeblikket gennemsnitligt 35 daglige covid-dødsfald.

Hvis ens hjemmetest er positiv, skal man gå i karantæne. Her er der mulighed for at bestille en mere sikker PCR-test, der bliver sendt til et laboratorium, skriver BBC. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Det er ikke set siden september og er et godt stykke under den triste top i januar, hvor tallet lød på over 1.200 daglige dødsfald.

Samtidig kan landet glæde sig over at have vaccineret hele 31,5 millioner indbyggere og dermed ligge et godt stykke foran mange andre europæiske lande i vaccinekapløbet.

Næste uges genåbning udgør anden fase af den planlagte britiske genåbning, som består af fire trin. Det tredje trin er foreløbigt skemalagt til den 17. maj. Her udløber forbuddet mod blandt andet ferie i udlandet.

Ifølge premierministeren er han "forhåbningsfuld" om, at forbuddet kan ophæves, men han lægger samtidig ikke skjul på, at der er frygt for, at coronamutationer bliver "importeret" til Storbritannien.

17. maj kan der også blive indført coronapas, men emnet møder kritik både internt i Boris Johnsons Konservative Parti og i oppositionen.

Landene i Det Forenede Kongerige har mulighed for at indføre forskellige restriktioner. Skotland, der i flere tilfælde har været mere forsigtige end England, åbnede i dag frisørerne. (Foto: Andy Buchanan © Scanpix)

Trods de positive tendenser er Storbritannien fortsat at finde i den absolut tunge ende, når det kommer til coronarelaterede dødsfald under coronakrisen. Her har over 127.000 briter mistet livet, og kritikere af Boris Johnson ønsker en uvildig undersøgelse af regeringens håndtering af pandemien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk