Boris Johnson giver Sverige og Finland sikkerhedsgaranti: Nato-ansøgningerne ser ud til at være 'lige på trapperne'

Rusland skal se sig selv i spejlet, siger den finske præsident, inden landet forventes at ansøge om Nato-medlemskab sammen med Sverige.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, underskrev i dag en såkaldt politisk solidaritetserklæring med den svenske statsminister, Magdalena Andersson. (Foto: 10430 Christine Olsson/TT © Ritzau Scanpix)

- Skulle en katastrofe eller et angreb ramme Sverige, så vil Storbritannien hjælpe Sverige, med hvad end svenskerne skulle bede om.

Sådan lød meldingen i dag fra den britiske premierminister, Boris Johnson, under et besøg i Stockholm.

Her holdt han møde med den svenske statsminister, Magdalena Andersson, hvor man løftede sløret for en ny sikkerhedsaftale mellem Storbritannien, Sverige og Finland.

Aftalen dækker blandt andet over militær støtte, siger Magdalena Andersson:

Og her forpligter Storbritannien sig altså til at komme landene til undsætning, hvis det bliver nødvendigt.

- Vi er urokkelige og utvetydige i vores støtte til både Sverige og Finland. Og underskrivelsen af disse sikkerhedserklæringer er et symbol på de evigtvarende garantier mellem vore lande, lød det fra Boris Johnson, inden han rejste videre til Finland.

Aftalen kommer blot få dage før, de to nordiske lande forventes at søge om optagelse i Nato.

Her har der blandt andet været bekymringer over, hvordan Rusland kan finde på at reagere, hvis man sender en Nato-ansøgning afsted. Og det har affødt spørgsmål om, hvorvidt landene kan vide sig sikre i de måneder, der går mellem afsendelsen af en eventuel Nato-ansøgning og en senere officiel optagelse i forsvarsalliancen.

Det styrkede partnerskab, der i dag er blevet meldt ud er et tegn på, at Nato-ansøgningerne fra Finland og Sverige er lige på trapperne, skriver Tinne Hjersing Knudsen i denne lynanalyse:

Landene har holdt sig ude af forsvarsalliancen i årtier, men Ruslands invasion af Ukraine har fået de to nordiske lande på andre tanker.

Og Johnson lagde da heller ikke fingre imellem, at man har Rusland i tankerne med den nye aftale. Premierministeren kaldte nemlig landet "en tyran i det 21. århundrede" og betegnede den russiske invasion af Ukraine som "Putins blodtørstige hævntogt".

Historisk hurtig svensk kovending

Sverige har i årtier brystet sig af sin neutrale status og har derfor holdt sig ude af Nato, mens både Danmark og Norge har været medlemmer af alliancen siden stiftelsen i 1949.

I de senere år har frygten for russisk aggression været stigende, og med den russiske invasion af Ukraine har den svenske regering været tvunget til at genoverveje landets historiske status som neutral stat.

Sverige og Finland samarbejder med Nato, selv om de ikke er medlemmer af alliancen. På billedet ses svenske soldater under militærøvelsen Cold Response 2022, hvor 30.000 soldater fra Nato-lande samt Finland og Sverige deltog (Foto: YVES HERMAN © Ritzau Scanpix)

Sverige er blevet beskyldt for at være fodslæbende, men har officielt forklaret sig med, at man afventer en sikkerhedspolitisk analyse, før man kan tage endelig stilling til et eventuelt Nato-medlemskab. Den længe ventede rapport er efter planen klar på fredag.

Men den er et svensk skalkeskjul, vurderer Anna Gaarslev, DR's Europa-korrespondent, der følger svensk politik tæt.

- Beslutningen er truffet for længst, den såkaldte sikkerhedsanalyse, der skal danne formelt grundlag for at sende ansøgningen afsted, er kun en undskyldning for et historisk sporskifte i svensk sikkerhedspolitik, fortæller hun.

Under eftermiddagens pressemøde i Stockholm sagde den svenske statsminister, at spændingerne i Østersø-området er steget i løbet af de seneste år.

- Og naturligvis efter den 24. februar er spændingerne endnu mere udfordrende end før, lød det fra Magdalena Andersson med henvisning til den russiske invasion af Ukraine.

Hun slog samtidig fast, at svenskerne har udsigt til en russisk modreaktion, hvis man ansøger om medlemskab. Herunder i form af øget russisk tilstedeværelse nær Skandinavien.

Finland: Rusland skal se sig selv i spejlet

Her til aften holdt Boris Johnson et nyt pressemøde - denne gang med den finske præsident, Sauli Niinistö.

Han forventes i morgen at melde ud, om han bakker op om et finsk medlemskab af Nato. Skulle finnerne blive medlem af Nato mod Ruslands ønske, så er det russernes egen skyld, lyde budskabet fra den finske præsident.

Han siger, at Ruslands krav om, at Nato ikke indlemmer nye medlemmer, er en udfordring af landenes frie valg.

- Og det er en kæmpe forandring. Det fik os til at tænke, lyder budskabet fra præsidenten, der siger, at den russiske invasion af Ukraine også var med til at ændre situationen.

- De er parate til at angribe et naboland.

- Hvis det bliver tilfældet, at vi bliver medlem, så vil mit svar være: 'I fik det til at ske. Kig i spejlet'.