Boris Johnson har sat sin regering: 'En dramatisk udrensning'

Den nye regering er sammensat af troen på brexit, forklarer Kim Bildsøe Lassen.

Storbritanniens nye premierminister Boris Johnson foran sin nye adresse Downing Street 10. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Boris Johnson er rykket ind i Downing Street nummer 10, og nu har Storbritanniens nye premierminister også fået uddelt ministerposterne i kabinettet.

Hele 17 personer har mistet deres plads i regeringen, og det er brutal markering, forklarer DR's korrespondent Kim Bildsøe Lassen.

- Det var en dramatisk udrensning af alle, der ikke støtter Boris Johnson og ikke støtter hans ide om brexit. Flere britiske medier kalder det et blodbad faktisk.

Han uddyber, at den store udskiftning særligt er dramatisk, fordi der ikke er tale om et nyt parti på regeringsmagten, men altså kun en ny formand. I sin kampagne for at blive formand har Johnson understreget, at han vil samle partiet, og det er der altså flere, der hæfter sig ved, at udskiftningen ikke gør.

- Her til morgen er blandt andre nogle konservative medlemmer ude at sige, at han har gjort det stik modsatte. Han har centreret magten omkring sig selv og den vision for brexit, han står for, siger Kim Bildsøe Lassen.

Nu står premierministeren over for den helt store udfordring, det bliver at gennemføre brexit. Han skal have en ny aftale med EU i hus, og hvis det ikke lykkes, skal han i det britiske parlament samle et flertal for at forlade EU uden en aftale.

- Hans flertal i parlamentet er så småt, så det er virkelig et gamble. Boris Johnson må også vide, at det må skabe ballade både i partiet og landet.

Se her, hvem der har besat posterne i kabinettet.

1

Sajid Javid: Finansminister

Sajid Javid rykker fra posten som indenrigsminister til finansminister. (Foto: pool © Scanpix)

Den nye finansminister er 49-årige Sajid Javid. Fra 2016 fungerede han som indenrigsminister i Mays regering.

Han har tidligere arbejdet som investeringsbankmand, og ses nu som en meget succesfuld politiker. Han har blandt andet brugt sin baggrund som barn af pakistanske immigranter til at profilere sig som en atypisk konservativ politiker, skriver The Guardian.

Javid var en del kampen om formandsposten i Det Konservative Parti, men røg ud undervejs.

2

Dominic Raab: Udenrigsminister

Tidligere brexitminister Dominic Raab er blevet landets nye udenrigsminister. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Dominic Raab er kendt for at være en passioneret EU-skeptiker. Han var brexitminister indtil for to år siden, hvor han trak sig fra posten i protest mod den skilsmisseaftale, som May havde indgået med EU.

Den 45-årige minister har tidligere foreslået at lade offentlige skoler tjene penge ved at sløjfe grøn teknologi, fjerne minimumslønnen for ungarbejdere under 21 år, der arbejder for små firmaer, samt gøre det nemmere at fyre medarbejdere, der ikke leverer godt nok på jobbet, skriver The Guardian.

Raab var ligeledes med i det indledende kapløb om at efterfølge May. Som udenrigsminister vil han desuden være stedfortræder for Boris Johnson, når premierministeren er bortrejst.

3

Priti Patel: Indenrigsminister

Brexit-fortaler og højreorienteret er to af de mærkater, der er blevet sat på den nye indenrigsminister Priti Patel. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

47-årige Priti Patel, der er en stor brexit-fortaler, var international udviklingsminister fra 2016 til 2017. Hun blev fyret efter at have holdt hemmelige møder med den israelske regering.

Hendes forældre flygtede fra Uganda i 1960'erne. Hun er højreorienteret, og så har hun flere gange fremført kontroversielle forslag. Blandt andet har hun advokeret for at få dødsstraffen tilbage, og at ulandsbistanden skulle fjernes.

Hun vendte aldrig tilbage til Mays regering og var en skarp kritiker af hendes skilsmisseaftale med EU. Patel stemte imod aftalen alle tre gange, den var til afstemning i det britiske parlament.

4

Michael Gove: Minister uden portefølje

Michael Gove forventes at få et stort ansvar i brexit-forhandlingerne - og for at forberede det såkaldte 'no deal'-scenarie. (Foto: ISABEL INFANTES © Scanpix)

Michael Gove var sammen med Boris Johnson en af de ledende figurer i kampagnen for at forlade EU.

Det var efterfølgende ventet, at han ville støtte Johnson i kampen om det konservative formandskab i 2016, men han erklærede overraskende Johnson uegnet. I stedet gik han selv efter formandsposten, hvilket dog mislykkedes.

Han var miljøminister i Mays regering, og han var igen i sidste måned med - næsten til det sidste - i kapløbet om at overtage formandsposten i partiet.

Som minister uden portefølje vil Gove angiveligt være tæt involveret i brexit-forhandlingerne og få ansvaret for at forberede muligheden for et brexit uden en skilsmisseaftale.

5

Gavin Williamson: Uddannelsesminister

Den nye uddannelsminister har støttet Johnson meget tidligt i formandskampen. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Gavin Williamson vender tilbage til regeringen, blot få måneder efter at han blev fyret som forsvarsminister i Mays regering for at have lækket følsomme informationer til medierne om den kinesiske telegigant Huawei.

47-årige Williamson støttede Boris Johnson som ny formand for Det Konservative Parti allerede tidligt i processen.

6

Jacob Rees-Mogg: Leder af Underhuset

Store dele af regeringen er samlet om brexit-modstand - Jacob Rees-Mogg er stor EU-modstander. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Jacob Rees-Mogg, der er en af de mest fremtrædende EU-modstandere i Det Konservative Parti, har aldrig før siddet i regering.

Hans højrøstede kritik af Mays brexit-aftale tillægges stor betydning for hendes nederlag. Johnson har tildelt Rees-Mogg en central parlamentarisk rolle i bestræbelserne på at sikre et brexit senest den 31. oktober.