Boris Johnson holder fast i snarligt EU-exit og tavsheden om husspektakel

Favoritten til at blive ny britisk premierminister nægter fortsat at tale om et husspektakel i fredags.

Boris Johnson holder fast i, at han er manden, der kan levere et britisk EU-farvel den 31. oktober. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Theresa Mays brexit-aftale med EU er død, og hvis Storbritannien skal forlade det europæiske fællesskab med en aftale, kræver det, at Bruxelles samarbejder.

Sådan lød budskaberne fra Boris Johnson, da han i går brød medietavsheden og stillede op til et interview med BBC's politiske redaktør, Laura Kuenssberg.

I interviewet siger favoritten til at blive Storbritanniens næstepremierminister, at der bør være noget "kreativ tvetydighed" omkring, hvordan og hvornår de 325 milliarder kroner, som Storbritannien skylder EU, bliver betalt til den europæiske fælleskasse.

Og så lover den tidligere udenrigsminister, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober - helst med en skilsmisseaftale.

Men det er på tide, at briterne gør op med opgivenheden og forbereder sig på et såkaldt no-deal-brexit, hvor man forlader EU uden en aftale.

- Vi skal forberede os selvsikkert og seriøst på en no-deal, siger Johnson.

- Det er ikke der, jeg vil have, at vi ender. Det er ikke der, jeg på noget tidspunkt tror, at vi ender, lyder det fra Boris Johnson, der har gjort farvellet til EU til sin mærkesag.

Et billede siger mere end tusind ord

De britiske avisforsider har de seneste dage været domineret af spekulationer omkring en episode fra de tidlige morgentimer fredag, hvor politiet blev tilkaldt på grund af et højlydt skænderi mellem Boris Johnson og hans kæreste, Carrie Symonds.

Naboer siger til The Guardian, at de var bekymrede for Symonds, men de tilkaldte politifolk fandt "ingen lovovertrædelser eller oplagte grunde til bekymring".

Både medier og partifæller har lagt pres på Johnson for at få ham til at tage bladet fra munden i sagen, som han har nægtet at udtale sig om.

I interviewet bliver Johnson spurgt ind til, hvad det var, der skete, i parrets hjem natten til fredag.

- Jeg ville elske at fortælle dig om alle mulige ting, men jeg har gjort det til en regel gennem årene, at jeg ikke taler om ting, der involverer min familie og mine kære, og det er der en god grund til. Hvis man gør, så hiver man dem ind i ting, som er ikke er retfærdigt over for dem.

Mange britiske avisforsider er i dag prydet af et foto af Boris Johnson og Carrie Symonds, der ser ud til at have lagt det meget omtalte skænderi bag sig.

Og det finder BBC-redaktøren dobbeltmoralsk.

- Du synes at gå så meget op i dit privatliv, at en fotograf eller en person med en telefon i går tilfældigvis faldt over jer ude i naturen i Sussex. Prøver du ikke bare at blæse og have mel i munden?, lød spørgsmålet fra redaktøren, mens Johnson gentog sin pointe om behovet for privatliv og i stedet at fokusere på politik.

Vil sparke grænsespørgsmålet til hjørne

Spørgsmålet omkring den nordirske grænse har været den helt store knast i brexit-forhandlingerne og har været årsag til, at mange medlemmer af May-regeringen ikke har godkendt brexit-aftalen.

Johnson foreslår, at man lander en form for aftale med EU, forlader fællesskabet den 31. oktober og så efterfølgende forsøger at løse grænsespørgsmålet i den efterfølgende overgangsperiode.

EU-landet Irland har i dag en blød grænse med Nordirland, som er en del af Det Forenede Kongerige. Det vil sige, at man via omkring 275 veje kan krydse mellem landene nærmest uden at lægge mærke til, at man har krydset en grænse.

Når Storbritannien forlader EU, har man pludselig en stor udfordring ved, at man pludselig har et EU-land, der ligger klods op ad et ikke-EU-land. Derfor skal der i princippet indføres grænsekontroller for at beskytte EU's indre grænser, så der ikke pludselig er et hul i EU, hvor blandt andet ulovlige varer kan komme ind.

Mange - herunder Irland - afviser en hård grænse, da man frygter, at det vil få volden i Nordirland til at blusse op igen.

Johnson siger, at der er "rigelige tekniske løsninger", der kan indføres for at undgå grænsekontrol, men uddyber ikke, hvad de er.

- I den rigtige verden kommer den britiske regering aldrig til at indføre kontrol eller nogen form for hård grænse ved den nordirske grænse, siger han.

  • En kvinder lufter sin hund ved en af de mange grænseovergange mellem Irland og Nordirland. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)
  • Grænsen løber gennem denne gård, der dermed ligger i begge lande. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)
  • Det er også muligt at vandre mellem de to lande. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)
  • Almindelige rutebusser krydser også grænsen. Hver dag menes mindst 30.000 mennesker at krydse grænsen for at arbejde. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)
1 / 4
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk