Boris Johnson kalder Corbyn for 'en klorvasket kylling'

Premierministeren håner oppositionsleder for ikke at bakke op om et nyvalg.

Premierminister Boris Johnson har haft sin første spørgetime i det britiske underhus, og det gik - helt som ventet - ikke stille af.

Boris Johnson mistede allerede i går sit parlamentariske flertal på grund af regeringens brexit-strategi, og nu går premierministeren efter at holde parlamentsvalg 15. oktober.

Den plan vil oppositionspartiet Labour dog ikke umiddelbart støtte, og det fik Boris Johnson til at håne Labours leder, Jeremy Corbyn, under spørgetimen.

Johnson kaldte blandt andet Corbyn for 'en klorvasket kylling'. Labour-lederen har tidligere udtrykt bekymring for, at premierministerens ambition om at lave en handelsaftale med USA vil gå ud over fødevaresikkerheden i Storbritannien.

- Der er kun én klorvasket kylling, som jeg kan få øje på... og han sidder på den bænk, sagde Boris Johnson og pegede på Jeremy Corbyn.

Senere kaldte premierministeren tilsyneladende oppositionslederen for en "great big girl's blouse" - et engelsk udtryk, der bruges om en kujon.

Kræver forsikring mod no-deal

21 konservative parlamentarikere brød i går med partilinjen og stemte for et forslag om at tage styringen med parlamentets dagsorden med det formål at stoppe et no-deal brexit - altså at Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale.

Manøvren betyder, at parlamentet i dag går videre med en proces, der kan tvinge premierministeren til at udskyde brexit med flere måneder – igen.

Boris Johnson har lovet vælgerne, at han fører Storbritannien ud af EU 31. oktober med eller uden en skilsmisseaftale.

Derfor vil han nu forsøge at få underhusets opbakning til at holde nyvalg 15. oktober, så han slipper for at skulle bede EU om endnu en udsættelse af datoen, hvor briterne forlader unionen.

Et nyvalg kræver dog ifølge reglerne, at to-tredjedel af medlemmerne i underhuset stemmer for, og både Labour og partiet Liberaldemokraterne har afvist, at de vil støtte et nyvalg, før de har fået en forsikring mod et no-deal brexit.