10 minutters fødselsdagsfejring udløste bødestraf til Boris Johnson - men partygate er langt fra ovre

Selvom kritikken af premierministeren fortsat er hård, så er den stilnet af i de seneste måneder, fortæller korrespondent.

Den britiske finansminister, Rishi Sunak (tv), har ligesom den britiske premierminister, Boris Johnson (th), fået en bøde for at overtræde coronarestriktioner. (Foto: © Dan Kitwood)

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har fået en bøde for at overtræde sine egne coronaregler. Også den britiske finansminister Rishi Sunak og Johnsons kone, Carrie Johnson, er blevet idømt bøder for at fejre Boris Johnsons fødselsdag i 10 minutter efter et møde i regeringen den 19. juni 2020.

- Boris Johnsons kone kommer ind med en kage, da mødet er slut, og så fejrer de ham i 10 minutter. Det, har politiet vurderet, er en overtrædelse af de meget strenge regler, som Johnson selv havde lavet, siger Tinne Hjersing Knudsen, der er DR’s korrespondent i Storbritannien.

Bøden, som Boris Johnson har modtaget, er et såkaldt "fixed penalty notice" - en fastsat bøde, som ikke bliver registreret i straffeattesten. Den britiske premierminister har sagt, at han har betalt bøden, og undskyldte episoden med, at det ikke var faldet ham ind, at fejringen kunne være en lovovertrædelse.

Hør hans udlægning af sagen i denne udtalelse, hvor premierministeren også undskyldte:

På det tidspunkt var briterne ellers underlagt en striks nedlukning, hvor de kun måtte forlade deres hjem en gang om dagen og ikke måtte mødes med nogen, som de ikke boede sammen med, indendørs.

- Briterne kunne jo se Boris Johnson gentage coronareglerne igen og igen på daglige pressemøder, og det virker meget usandsynligt for folk, at han ikke vidste, at man ikke måtte være forsamlet indenfor, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Oppositionsleder Keir Starmer har kaldt Boris Johnsons overtrædelser af hans egne restriktioner for en ”lussing i ansigtet” på de briter, der har overholdt regeringens corona-restriktioner.

Han mener, at Johnson og finansminister Rishi Sunak bør gå af:

Den mest uskyldige blandt mange

Politiet i London har indtil videre udstedt bøder til mindst 50 embedsmænd og politikere, der har deltaget i fester i den såkaldte partygate-skandale, hvor britiske regeringsansatte beskyldes for at have afholdt fester under den britiske coronanedlukning.

Herunder skal flere af de fester have fundet sted i Downing Street 10, som huser Boris Johnsons kontor og embedsbolig. Ifølge det britiske medie The Guardian, undersøger politiet yderligere seks fester, som Boris Johnson skulle have deltaget i.

- Jeg vil klart sige, at fødselsdagsfejringen er den mest uskyldige af de fester, som politiet undersøger, siger Tinne Hjersing Knudsen og fortsætter:

- Det er vigtigt at huske på, at det her ikke er et punktum i ”partygate”. Fordi politiet bliver ved med at undersøge de resterende fester, så der kan sagtens komme flere bøder til både Boris Johnson og måske også finansministeren Rishi Sunak, siger hun.

Krigen har givet medvind

Johnson har afvist at gå af som premierminister, og han har ifølge Tinne Hjersing Knudsen også fået medvind ovenpå sin reaktion på krigen i Ukraine.

Storbritannien har blandt andet sendt våben til Ukraine og lovet at understøtte landet økonomisk. Premierministeren havde ellers mødt stor modstand inden krigen, hvor fire af Johnsons nære ansatte sagde op og flere af hans egne partifæller i Underhuset pressede ham til at gå af.

- Det momentum, der var der i januar, for at få Johnson ud af Downing Street, er i høj grad væk. Og det er fordi, Johnson har genvundet en masse respekt over sin reaktion på krigen i Ukraine, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Men ifølge korrespondenten er de hårde restriktioner bestemt ikke noget, som briterne har glemt.

- Alle mennesker i det her land har en historie om de ofre de, som de måtte bringe under nedlukningen, så det er ikke noget, folk har glemt.

I videoen her kan du høre, hvordan indbyggere i Mirfield i West Yorkshire i går reagerede på nyheden om bøderne. Mirfield er en af de valgkredse, der traditionelt stemmer Labour, men som i 2019 stemte for en konservativ kandidat:

Den 5. maj skal briterne til stemmeurnerne, når der er lokalvalg, og her vil det ifølge Tinne Hjersing Knudsen vise sig, om briterne har lagt partygate-skandalen bag sig eller om Johnsons parti får en vælgerlussing.

- Det kan få alvorlige konsekvenser for Boris Johnson, hvis valget går dårligt, fordi han lever af at kunne vinde valg, og han har skabt det største konservative flertal i årtier i Storbritannien. Hvis det ry begynder at blive ødelagt, så tror jeg, at vi må sige, at han er ved at være færdig.