Boris Johnson: Provokerende premierminister med et lag af teflon

Portræt: Han har overlevet et utal af fodfejl og skandaler. Alligevel blev han premierminister - og er favorit til at blive det igen.

Boris Johnson kæmper for at holde på regeringsmagten i Storbritannien - og for at få briterne ud af EU. (Foto: SCANPIX)

Kontroversiel. Kulørt. Kaotisk.

Det er ordene, som det britiske medie ITV bruger til at beskrive den 55-årige britiske premierminister, der ved næste måneds valg skal forsøge at holde på magten i Storbritannien.

En premierminister, der har den ikoniske premierminister Winston Churchill som sit store idol - og har en politisk straffeattest, der er længere end de flestes. Eller som ITV beskriver det:

- Johnson trådte ind i Downing Street nummer 10 trods en række fadæser og skandaler, der ville have afsluttet karrieren for ringere politikere.

Som journalist blev Johnson fyret for at digte.

Som politiker har han mødt heftig kritik for blandt andet at sammenligne burkaklædte kvinder med postkasser.

Og som premierminister er han løbet ind i stribevis af nederlag i Underhuset og har fået en højesteretsdom imod sig.

Alligevel er han bookmakernes favorit til at kunne kalde sig premierminister, efter briterne i næste måned har været ved stemmeurnerne.

DR Nyheder tegner her et portræt af den britiske premierminister, der i årevis har gødet jorden for brexit og nu kæmper for at gennemføre det.

Bruxelles tur-retur

Johnsons gensyn med Bruxelles i sidste måned blev et glædeligt et af slagsen. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Alexander Boris de Pfeffel Johnson har tilbragt en del år af sit liv i Bruxelles.

Da han var knap ni år gammel, flyttede familien til EU-byen, fordi hans far fik job som topembedsmand i Europa-Kommissionen.

De næste par år gik den unge Johnson på Europa-skolen i Bruxelles.

- Vi var gode europæere og stolte af det, lyder beskrivelsen fra Boris Johnsons far, Stanley, i The Telegraph.

Moderen, Charlotte Johnson Wahl, blev ramt af et nervøst sammenbrud efter få år i Bruxelles, og Boris Johnson og hans søskende blev sendt på kostskole i England.

Siden blev han uddannet på nogle af verdens mest prestigefulde uddannelsessteder i form af den eksklusive privatskole Eton samt det verdenskendte universitet i Oxford.

Men han var ikke færdig med Bruxelles endnu.

Som journalist vendte Johnson tilbage til den belgiske hovedstad som korrespondent for The Telegraph i 1989.

Her leverede han gang på gang skæve EU-historier, der fremkaldte både smil og hovedrysten i pressesalen i Bruxelles, påpeger DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg, i denne fortælling om sin tidligere nabo og kollega i Bruxelles.

Johnsons historier var ofte gode, men de var ikke altid korrekte.

Gennem sit virke som journalist og klummeskriver har Boris Johnson gennem årene mere end nogen anden været skribenten, som har pustet til den ild, der førte til, at et flertal af briterne stemte for brexit i 2016, vurderer Ole Ryborg.

I sidste måned vendte han så tilbage til Bruxelles. Denne gang som Storbritanniens premierminister.

Her kunne han efter ugers hemmelige forhandlinger og beskyldninger om spil for galleriet træde ud foran verdenspressen og proklamere, at han havde landet en ny brexit-aftale med EU.

- Jeg tror ikke, at nogen – heller ikke Boris Johnson – i deres vildeste fantasi dengang kunne forestille sig, at han 25 år senere ville være manden, der skulle trække Storbritannien ud af EU, siger Ole Ryborg om den tidligere korrespondent i Bruxelles.

Johnson nåede ikke sit mål om at få briterne ud af EU den 31. oktober. Men det vil ske på den anden side af valget, hvis Johnson får sin vilje.

Teflon-premierministeren

Boris Johnson er flere gange blevet beskyldt for racistiske udtalelser i sine skriverier. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

Politikeren med det lyse, utæmmede hår er trådt ved siden af nok gange i løbet af sin karriere til, at det kan være svært at vælge, hvilke fejltrin man skal fremhæve.

Som udenrigsminister førte en fortalelse fra Johnson til, at en britisk kvinde blev idømt fem års fængsel i Iran - beskyldt for kupforsøg.

På den personlige front har Johnson flere gange været ramt af turbulens.

Han har fire børn fra sit andet ægteskab, men i 2013 løftede en domstol sløret for, at Johnson havde et barn uden for ægteskab som følge af en affære, da han var borgmester i London.

Og under formandsvalget i Det Konservative Parti blev politiet tilkaldt til Johnsons hjem i forbindelse med et husspektakel.

Premierministeren har fået kritik for at sit sprogbrug i den politiske debat.

Johnsons skarpe pen i de britiske avisklummer har også bragt ham i problemer flere gange.

Kollegaen Sir Alan Duncan kaldte det "den politiske afslutning for Boris Johnson", da Johnson sidste år skrev en klumme, hvor han beskyldte tidligere premierminister Theresa May for at spænde en selvmordsvest om den britiske forfatning i brexit-forhandlingerne.

Mindre end et år senere blev Johnson premierminister efter at have vundet Det Konservative Partis formandsvalg med 66 procent af stemmerne.

En ven fra pubben

Den britiske premierminister er kendt for at være farverig, men også for at træde ved siden af. (Foto: POOL New © Scanpix)

Trods Johnsons elitære baggrund og forkærlighed for sofistikerede referencer har han formået at blive en politiker, som mange briter kan forholde sig til, siger Kim Bildsøe Lassen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Han har en forunderlig evne for en mand med hans baggrund til at virke som en ven fra pubben, siger korrespondenten, der peger på Johnsons særlige evne til at slå sit budskab fast.

- Han formår at blande historiske referencer og veltalenhed med et sprog, som folk kan forstå, siger Kim Bildsøe Lassen, som tror, at det rodede hår og kluntede ydre til dels er en del af et bevidst image.

- Selv om han er veluddannet og fra overklassen, formår han modsat mange andre politikere at virke menneskelig, siger han.

Boris Johnson endte i en pinagtig situation, da han under et OL-reklamestunt i London endte med at sidde fast på en zipline. Men som daværende premierminister David Cameron sagde: "For en hvilken som helst anden politiker i verden ville det have været en katastrofe. For Boris er det en komplet triumf".

Også Ole Ryborg peger på Johnsons personlighed som en central del af hans ekstraordinære politiske overlevelsesevne.

- Han er utrolig charmerende og sjov, siger korrespondenten. Det kræver dog, at man synes om hans facon, og derfor er der også mange, der ikke kan fordrage Johnson, påpeger han.

Gennem årene er Johnson blandt andet blevet kendt for sit vilde hår og optrædener ved vælgerarrangementer, hvor han fremstår, som om at han ikke helt ved, hvor han er.

Men man skal ikke undervurdere ham, siger Ole Ryborg.

- På den ene side er Boris Johnson en underholder og en karikatur – og guderne ved, at han har sine løse kanter – men man skal passe på med at reducere ham til en klovn, som nogle sommetider gør, siger korrespondenten.

Han peger på, at Johnson - modsat forgængeren Theresa May - faktisk er lykkedes med at opnå et flertal i Underhuset for sin brexit-aftale.

Den 12. december skal briterne så bestemme, om Johnson bliver siddende eller ej.

Taber han, bliver han en af de premierministre, der har siddet kortest tid i britisk historie.

Vinder han, har han kurs til at blive manden, der får Storbritannien ud af EU.

Kilder:The Telegraph, ITV, Politico, The Guardian, BBC og Bloomberg