Boris Johnson skal undersøges i boligsag: 'Det er meget tydeligt, at der er noget her, han ikke fortæller os'

Den britiske premierminister er ramt af en ny møgsag på et dybt ubelejligt tidspunkt, fortæller korrespondent.

Boris Johnson var synligt irriteret over de gentagne spørgsmål om embedsboligen i Downing Street under gårsdagens spørgetime. (Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

En renovering af embedsboligen i Downing Street har udviklet sig til noget af en hovedpine for den britiske premierminister, Boris Johnson.

Hovedpinen skyldes ikke byggerod, usamlede Ikea-skabe eller uenighed med håndværkerne. I stedet er der tale om en voksende møgsag rent politisk for Boris Johnson.

Der er nemlig opstået alvorlig tvivl om, hvem der har betalt for renoveringen. Johnsons tidligere højre hånd, Dominic Cummings, beskylder premierministeren for at have planlagt, at private donorer i al hemmelighed skulle betale for renoveringen.

Nu har den parlamentariske vagthund i det britiske underhus sat gang i en formel undersøgelse af sagen, som den britiske presse har døbt "cash for curtains".

Ifølge vagthunden er det nødvendigt med en kulegravning, fordi der er et "rimeligt grundlag" for at tro, at der er foregået noget ulovligt i Downing Street.

Kommissionen får vide beføjelser til at indkalde vidner og inddrage politiet i undersøgelsen af sagen, beretter The Guardian, som peger på, at sagen kan få alvorlige konsekvenser for den britiske premierminister.

Bølgerne gik højt, da oppositionslederen Keir Starmer i går gentagne gange spurgte Boris Johnson ind til sagen:

Mangel på gennemsigtighed

Alle britiske premierministre får årligt stillet 250.000 kroner til rådighed til at renovere lejligheden i Downing Street, men ifølge Cummings har Johnson brugt op mod 1,8 millioner kroner på den kontroversielle opgradering.

Ifølge tabloidavisen Mail on Sunday har premierministeren ikke selv betalt for ekstraregningen. I stedet har der været spekulationer om, hvorvidt en rigmand, som støtter Johnsons Konservative Parti, har stået for en stor del af pengene - enten i form af en fond, som gave eller som lån - uden at dette er blevet registreret efter reglerne.

Her er der blandt andet krav om, at parlamentarikere skal registrere alle donationer eller lån, der kan påvirke deres handlinger, påpeger BBC.

- Så det, der egentlig er los herovre, er spørgsmålet om, hvorvidt der er nogen, der har en økonomisk klemme på Boris Johnson, som han ikke siger noget om, fortæller Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Så det er mangel på gennemsigtighed, der får ham i problemer.

Den voksende møgsag er på forsiden af en lang række britiske aviser her til morgen:

Og det har ført til en række ordspil:

Manglende svar giver anledning til spekulationer

Under gårsdagens ugentlige spørgetime gik Labour-lederen Keir Starmer flere gange hårdt til Johnson, som han blandt andet beskyldte for at være fedtet ind i "snavs, kammerateri og skandaler".

Johnson afviste i går, at han havde gjort noget forkert. Alligevel var premierministerens ord ikke nok til at stoppe kritikken, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Det er stadig en sag, fordi Boris Johnson igen og igen blev spurgt om, hvem der betalte regningen til at begynde med, og det svarede han simpelthen ikke på, siger korrespondenten.

Hun peger på, at premierministeren i går flere gange afviste andre beskyldninger kategorisk, men når det kom til spørgsmålet om, hvem der oprindeligt havde betalt for renoveringen, så undlod han at svare direkte på det.

- Så det er meget tydeligt, at der er noget her, han ikke fortæller os, og det er det, parlamentets vagthund skal ind og undersøge nu.

Keir Starmer gjorde i går, hvad han kunne for at udstille premierministeren for ikke at svare direkte på, hvad han blev spurgt om:

Sagen er langt fra blevet mindre alvorlig af, at Boris Johnsons tidligere toprådgiver har angrebet premierministeren offentligt og peget på, at der muligvis er foregået noget ulovligt.

- Mistankerne mod Johnson er blevet kraftigt styrket af Dominic Cummings, der er kommet ind fra siden, slår korrespondenten fast.

Presset premierminister

Boligsagen er ikke den eneste møgsag, som Johnson døjer med i øjeblikket. Premierministeren er også kommet i modvind efter beskyldninger om, at han tilbage i oktober skulle have sagt, at han hellere ville have, at "lig hobede sig op i tusindtal" end at skulle gennemføre en ny nedlukning.

Keir Starmer afkrævede i går svar på beskyldningen, som blev afvist kategorisk af Johnson. Beskyldningen er alligevel et problem for Johnson, da flere kilder uafhængigt af hinanden har bekræftet historien over for flere medier.

Dominic Cummings valgte at tage fordøren, da han forlod sit job som toprådgiver sidste november. Nu skyder han med skarpt mod sin tidligere chef. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Samtidig vil Johnsons håndtering af store dele af pandemien gøre, at mange briter vil tro på, at det er sandt, vurderer Tinne Hjersing Knudsen.

- Han har også haft andre møgsager, hvor hans moral og integritet som politiker simpelthen er kommet under pres, og der er blevet stillet alvorlige spørgsmålstegn ved dem, siger korrespondenten.

- Så nu er spørgsmålet, om hvem han er som person, blevet til en daglig debat for briterne, og det er rigtig skidt, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Hun peger på, at Johnsons modvind kommer på et meget uheldigt tidspunkt.

- Han skal til et lokalvalg i næste uge, som bliver den første test af ham som premierminister efter pandemien, og efter brexit er blevet gennemført. Så der kunne simpelthen ikke være tale om dårligere timing.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk