Boris Johnson til Theresa May: Drop din nuværende Brexit-plan

Boris Johnson går direkte efter Theresa May i tale på partikongres, siger Kim Bildsøe Lassen.

Den tidligere britiske udenrigsministers tale har været et af de mest besøgte arrangementer på de konservatives kongres i Birmingham, lyder vurderingen fra Kim Bildsøe Lassen. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

Storbritanniens tidligere udenrigsminister, Boris Johnson, var henvist til en perifer scene, da han i dag talte ved det konservative partis kongres i Birmingham.

Mange havde i spænding ventet på talen fra den tidligere udenrigsminister, der trak sig efter uoverensstemmelser om, hvordan briternes fremtidige forhold til EU skal være.

Selvom scenen var mindre, holdt det ikke Boris Johnson fra at bruge store armbevægelser.

- Lad os stoppe planen, lød det fra ham under stor jubel fra de fremmødte.

- Planen er ikke det, befolkningen stemte for. EU vil demonstrere, at man ikke kan forlade EU, uden at det kommer til at gøre ondt, lød Johnsons budskab.

Udfordrer Theresa May

Kim Bildsøe Lassen, DR’s korrespondent i Storbritannien, vurderer, at Boris Johnson med talen direkte udfordrer Theresa May.

- Han holder den her tale, fordi han er en del af magtkampen i den absolutte top af det her parti. Hele opsætningen viste, at han gerne vil være premierminister, og talen er en del af planen for at komme tættere på den post, lyder vurderingen fra Kim Bildsøe Lassen, der befandt sig i salen, hvor den tidligere udenrigsminister holdt sin tale.

- Det var det mest velbesøgte arrangement indtil videre, og det er en illustration af den splittelse, som det konservative parti står i, siger han.

Blander sig stadig

Det var i juli, Boris Johnson forlod posten som udenrigsminister i den britiske regering.

Det har dog ikke holdt ham fra at blande sig i Brexit-spørgsmålet. Og efter nogle indledende angreb på Jeremy Corbyn, der er leder af det konkurrerende parti, Labour, fokuserede han på at tale dunder mod Theresa Mays nuværende Brexit-plan.

- Det her vil være en historisk fejltagelse, en konstitutionel skandale, lød det fra Boris Johnson.