Boris Johnson tvinger nordengelsk region til at lukke ned trods store protester

Lokale politikere kæmpede til det sidste mod nye regler, som vil ramme de lavtlønnede.

Nu skrider regeringen og Boris Johnson ind og tvinger Greater Manchester-regionen ind i den strengest mulige nedlukning i foreløbigt fire uger. (Foto: © pool, Scanpix)

I ti dage forsøgte den britiske regering at overtale regionen Greater Manchester til at lukke ned for at stoppe spredningen af coronavirus.

Men regeringen ville ikke give de lokale politikere den hjælpepakke, politikerne mener, området har hårdt brug for, så nu tvinger premierminister Boris Johnson i stedet restriktionerne igennem.

- Jeg er simpelthen nødt til at se på data - antallet af døde og indlagte - og vi er nødt til at handle, lød det fra Johnson på et pressemøde.

Manchester er dermed den første region, der bliver tvunget ind i den mest alvorlige kategori af de tre, der dikterer coronarestriktionerne i England.

I kategori 3 skal pubs og barer lukke, ligesom det bliver ulovligt at være sammen med andre end dem, man bor med eller er i smitteboble med.

Du kan få overblik over de nye regler og kategorier sidst i denne artikel.

'Spiller de poker med folks liv midt under en pandemi?'

Borgmesteren i Manchester, Andy Burnham, er rasende over, at Manchester-området ikke modtager mere støtte. (Foto: © Phil noble, Scanpix)

Tirsdag eftermiddag tordnede Labour-borgmesteren i Manchester, Andy Burnham, mod håndteringen af sagen. Regeringen ville ikke kompensere med det beløb, som han mente var strengt nødvendigt.

- På intet tidspunkt i dag er vi blevet tilbudt penge nok til at beskytte de fattigste i vores samfund mod de hårde realiteter i den vinter, der kommer, sagde borgmesteren på et pressemøde med klapsalver fra fremmødte borgere.

Andrew Gwynne, medlem af parlamentet for oppositionspartiet, Labour, spurgte i dag under en diskussion i Underhuset, om sandheden ikke var, at regeringen og finansminister Rishi Sunak virkeligt bare hader Greater Manchester:

Regeringen tilbød en hjælpepakke på 60 millioner pund. Men borgmesteren ville have 65 millioner pund som det absolut mindste.

- Det her er, hvad vi mener, der er nødvendigt for at forhindre fattigdom, for at forhindre hjemløshed. Det var det tal, vi havde med - ikke hvad vi ville have - men hvad vi havde brug for at forhindre alle de ting i at ske, sagde Andy Burnham.

Undervejs i pressemødet modtog en af de lokale politikere en SMS, som borgmesteren læste op. Der stod, at regeringen havde taget de 60 millioner pund af bordet og i stedet ville sende 22 millioner pund til regionen.

- Spiller de poker med folks liv midt under en pandemi? Er det dét, det her handler om? Udbrød Burnham vredt.

Smitten spreder sig mod syd

Storbritannien er hårdt ramt af en ny bølge af covid-19, som har fået både Skotland, Nordirland og Wales til at indføre nationale restriktioner. I England forsøger Boris Johnson at undgå det ved at indføre lokale og regionale restriktioner i fire uger af gangen.

Foreløbig er områderne i og omkring Liverpool og Lancashire underlagt de strengeste regler i kategori 3, og snart får de altså følgeskab af Manchester.

Det er de nordlige regioner, der er hårdest ramt, og nye data viser, at smitten langsomt kryber sydpå. Frygten er, at virussen vil sprede sig til resten af England.

- Problemområdet er spredt fra kyst til kyst nu, siger Jonathan Van-Tam, der er næstkommanderende i overvågningen af epidemien i England.

I regionen Greater Manchester var der i sidste uge 384 tilfælde af covid-19 pr. 100.000 indbyggere. I England er gennemsnittet 96 tilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Smitten spredte sig fra universiteterne

Anden bølge af covid-19 tog fart i det nordlige England, da de studerende vendte tilbage til et nyt semester på universiteterne. Smitten var allerede høj blandt de unge, og meget tyder på, at de unge tog coronaen med ind på universiteterne og ud i byen, når de gik på bar.

I løbet af den seneste måned er der dukket mange videoer op af ulovlige privatfester på kollegier i netop Manchester, hvor der også er blevet holdt “covid-positive”-fester. Her fik man kun adgang, hvis man var testet positiv, og så kunne man feste, som var det 2019.

Der findes ikke data, der direkte beviser sammenhængen mellem de unge og den nye bølge af coronavirus. Men de studerende har alligevel været underlagt strenge restriktioner.

De har også fået skældud fra både folk på gaden, de lokale myndigheder og ministre i regeringen, som har bebrejdet dem den nye bølge, fortæller Poppy Bilderbeck, der er 20 år gammel og studerende i Manchester:

Poppy er skribent på universitetsbladet og skriver om, hvordan det har påvirket hendes mentale helbred at være coronaisoleret.

Hendes studiekammerat, 21-årige Catharine Wippel, har oplevet det samme. Hun er frustreret over, at universitetet ikke tager de studerende og deres udfordringer under nedlukningen seriøst:

Hav empati med de unge

En af dem, der er frustreret over at se de unge få skylden for smittespredningen i Manchester og Nordengland, er 24-årige Farris Ramzy. Han dimitterede fra University of Manchester sidste år og har siden arbejdet med de studerende ved at lave sociale arrangementer på et spillested.

Han mener, det er regeringens egen fejl, at virussen har spredt sig blandt de unge, fordi de ikke har lavet sociale arrangementer i coronavenlige versioner.

- Narrativet er, at det er de studerende skyld, at virusset spreder sig. De går på bar og fester på gaden, når de lukker kl. 22. Men hvad skulle de gøre i stedet? Det er ikke realistisk at tro, at de bare ville gå hjem og opføre sig som voksne, siger Farris Ramzy.

Farris Ramzy (Foto: © (Privat foto))

Smitten har forlængst spredt sig til andre aldersgrupper i det nordlige England. Det gælder også for Manchester. De studerende bør også gøre deres del for at få smitten ned, mener han.

- De voksne har en pointe i, at de studerende skal tage ansvar. Selvfølgelig skal de følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Men jeg vil opfordre til at have empati og huske, hvordan det er at være 18 år og komme på universitetet. Man er lige flyttet hjemmefra og har ingen venner. Dem skal man først til at finde, og det gør man ved at tage til fester og sociale arrangementer, siger han.

Tre nye kategorier for coronarestriktioner i Storbritannien

 • Medium:

 • Sekspersonersreglen gælder. Man må ikke samles flere end seks personer i en social sammenhæng hverken inden- eller udendørs.

 • Virksomheder og spillesteder må fortsat holde åbent, men pubs og restauranter skal holde lukket fra kl. 22-05.

 • Skoler og universiteter er åbne

 • Bryllupper og begravelser kan stadig holdes, men der må ikke være flere end hhv. 15 og 30 personer samlet ved arrangementet.

 • Fitnesscentre og sportsklubber må holde åbent (fodbold kan fx stadig spilles udendørs), men skal overholde sekspersonersreglen indendørs.

 • Høj - alt ovenstående plus:

 • Folk må ikke omgås andre end dem, de enten bor sammen med eller er i "støtteboble" med indendørs.

 • Sport indendørs er kun tilladt, hvis deltagerne ikke blander sig med folk, de ikke bor med eller er i støtteboble med.

 • Folk opfordres til at lade være med at rejse til andre områder, medmindre det er for uddannelse og arbejde.

 • Meget høj - alt ovenstående plus:

 • Forbudt at socialisere med nogen, man ikke bor med eller er i boble med. Og det gælder både udendørs og indendørs.

 • Pubs og barer må kun holde åbent, hvis de kan fungere som restauranter. Alkohol må kun serveres sammen med et hovedmåltid.

 • Fitnesscentre kan beordres til at lukke

 • Det frarådes kraftigt at rejse ind og ud af de her områder - medmindre det er strengt nødvendigt (for arbejde, uddannelse osv)

 • Man skal undgå at overnatte i andre dele af UK, som er på et lavere smitteniveau. Folk, der ikke bor i området, skal undgå at overnatte her.