Boris Johnson udskyder genåbning med fire uger: 'Det er fornuftigt at vente lidt længere'

Udskydelsen skyldes, at en ny variant i øjeblikket spreder sig hurtigt.

England skulle efter planen have holdt store-genåbningsdag i næste uge. Nu er det hele udskudt til midten af juli.

Danskere og englændere vil med stor sandsynlighed huske forskelligt tilbage på mandag den 14. juni.

For mens vi herhjemme i dag kunne sige mere eller mindre farvel til mundbindet, så fik englænderne i stedet serveret en forlængelse af restriktioner de næste fire uger.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har nemlig besluttet at forlænge landets nuværende coronarestriktioner indtil den 19. juli. Udskyldelsen skyldes, at smitten med den særlige Delta-variant er tiltaget de seneste uger.

- Jeg mener, det er fornuftligt at vente en lille smule længere, siger Johnson fra podiet i Downing Street.

Eksperter har frygtet, at den ellers planlagt genåbning i næste uge kunne få smittetallene til at skyde yderligere i vejret og igen lægge pres på hospitalerne.

- Vi har stået over for et meget svært valg. Vi kunne fortsætte med at genåbne. Men det kunne føre til tusindvis af flere dødsfald, der ellers kunne være undgået, lød det her til aften fra Boris Johnson.

Indisk variant har overtaget

Årsagen til nedlukningen - den såkaldte Delta-variant - blev først konstateret i Indien. Den blev opdaget i Storbritannien i begyndelsen af april, og siden har den overtaget smittebilledet - således at den nu udgør mere end 90 procent af alle smittetilfælde i Storbritannien.

Ifølge den britiske regerings modeller vil smittetallene i slutningen af juni være tilbage på niveauet fra midten af februar, hvis ikke restriktionerne forlænges. Og samtidig mener britiske eksperter, at man først er resistent overfor corona-varianten, når man har fået begge vaccine-stik, siger Boris Johnson ifølge BBC.

- Vi har chancen for at redde tusindvis af liv ved at vaccinere millioner flere, siger Johnson, der forventer, at totredjedele af den voksne befolkning vil være færdigvaccinerede inden den 19. juli.

'Vi er nødt til at være forsigtige'

Forlængelsen af de engelske restriktioner betyder, at der stadig vil være et loft over, hvor mange mennesker, der kan mødes ude og inde. Pubber, teatre og biografer skal fortsat arbejde med strikse restriktioner.

Samtidig vil natklubber fortsat holde lukket.

Men selv om restriktionerne over en bred kam forlænges, er der også få undtagelser. For eksempel sløjfes reglen om, at der maksimalt må være 30 gæster til et bryllup.

Værter skal dog fortsat sørge for, at gæsterne har mulighed for at holde afstand.

Boris Johnson håber, at englænderne kan tage mundbindet af og droppe afstandsreglerne den 19. juli, siger han.

- Men vi er nødt til at være forsigtige, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk