Boris Johnson: Vi må forberede os på at forlade EU uden en aftale

Premierministeren er stadig optimistisk om en ny brexit-aftale, selvom det bliver svært.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk (t.v.), og Storbritanniens premierminister, Boris Johnson (t.h.) har udvekslet kontante ord under dette års G7-topmøde, men under deres møde i dag, var tonen mere venskabelig. (Foto: pool © Scanpix)

Om Storbritannien kan få en aftale med EU inden den 31. oktober, kommer helt an på "vores venner og samarbejdspartnere i EU".

Sådan lyder det fra den britiske premierminister, Boris Johnson, som i disse dage deltager i G7-topmødet i Biarritz i Frankrig.

- Jeg tror stadig, der er mulighed for at få lavet en aftale. Men det bliver rigtigt svært. Det vigtigste er, at vi gør os klar til at forlade EU uden en aftale, siger premierministeren til britiske BBC.

Det er en anden melding end den, der tidligere har lydt fra Boris Johnson, som før har sagt, at risikoen for en såkaldt "no deal-brexit", altså et brud med EU uden en skilsmisseaftale, var én ud af en million.

- Jeg tror, at det i de seneste dage er gået op for Bruxelles og de andre europæiske hovedstæder, hvad problemet helt præcis er for Storbritannien, siger han i dag og slår fast, at han dog fortsat er optimistisk og tror på, at man i EU forstår, at der er mulighed for at nå til enighed om en aftale.

Mr. No Deal

Premierministeren har siden sin udnævnelse for en måned siden fastholdt, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober - aftale eller ej.

Han mødtes her ved middagstid med EU's præsident, Donald Tusk, for at diskutere brexit-aftalen. Donald Tusk havde på forhånd sagt, at han var klar til at lytte til premierministerens forslag, men at han ikke håbede, at Johnson ville ende med at blive husket som "Mr. No Deal" - hr. Ingen Aftale.

Den britiske premierministeren tog til genmæle og udtalte, at hvis det ender med, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, så vil det være Donald Tusk, der bliver husket som "Mr. No Deal"

Boris Johnsons forgænger, Theresa May, måtte i starten af sommeren opgive forsøget med at få gennemført Storbritanniens skilsmisse fra EU, som har været undervejs siden en folkeafstemning i 23. juni 2016. (Foto: François Lenoir © Scanpix)

Under dagens møde var tonen dog noget mere venskabelig, og efterfølgende udtalte Donald Tusk, at EU og Storbritannien vil forblive tætte samarbejdspartnere, uanset om de når frem til en ny aftale eller ej.

Ifølge en talsmand for den britiske premierminister slog Boris Johnson under mødet fast overfor Donald Tusk, at Storbritannien forlader EU med eller uden aftale den 31. oktober, men at han fortsat foretrækker en aftale og er klar til at diskutere sagen yderligere med EU-ledere.

De to skal mødes igen under FN's generalforsamling i næste måned, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Stopklodsen er den helt store knast

Boris Johnson har overtaget opgaven med at sikre Storbritanniens udtræden af EU fra sin forgænger Theresa May.

Den aftale, som den tidligere premierminister har brugt tre år på at forhandle på plads, er indtil videre blevet nedstemt tre gange i det britiske parlament.

Det er det såkaldte "backstop" i aftalen med EU, der udgør den helt store knast for briterne. Det er en stopklods, der skal sikre, at der ikke opstår en hård grænse mellem Nordirland, som er en del af Storbritannien og dermed forlader EU, og Irland, som forbliver i EU efter brexit.

Stopklodsen indebærer, at lykkes det ikke EU og Storbritannien at nå frem til en handelsaftale indenfor to år efter brexit, så vil Storbritannien blive i EU's toldunion. Samtidig vil Nordirland fortsat være underlagt en række EU-regler.

Boris Johnson ønsker at fjerne stopklodsen fra aftalen, som han i dag kalder udemokratisk, men det har EU indtil videre afvist.

Den tyske kansler Angela Merkel gav dog tidligere på ugen den britiske premierminister 30 dage til at komme med alternative forslag. Dagen efter slog den franske præsident, Emmanuel Macron, dog fast efter et møde med Johnson, at stopklodsen er uundværlig.

Facebook
Twitter