Boris Johnsons corona-strategi (og samfundssind) udfordres af 'Mørkets Fyrste'

Den tidligere toprådgiver Dominic Cummings kommer med flere anklager mod premierministeren i et eksklusivt interview til den britiske tv-station BBC.

(Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)

De manglede bare hjertehalskæderne med hver deres halve hjerte, der kun kan fuldendes af den andens; Boris Johnson og Dominic Cummings var uadskillelige. Ingen har været tættere på premierministerens politiske handlinger og tanker. Og få ville have givet toprådgiveren Cummings så mange chancer, som premierminister Johnson har gjort det.

Men intet varer evigt, og i november 2020 var det forbi. Cummings blev fyret og kørt ud på et sidespor, hvorfra han fortæller om tiden som Johnsons rådgiver. Senest til BBC's politiske redaktør, Laura Kuenssberg:

- Hr. Johnson ville hellere lade covid skylle igennem samfundet end at ødelægge økonomien, påstår Cummings.

Og ifølge ham skyldtes Boris Johnsons modstand mod at sætte ind over for pandemien, at premierministeren mente, at folk, der døde af virusset, 'stort set alle var over 80'.

- Vi kan ikke dræbe økonomien, fordi folk over 80 år dør. (...) Jeg køber ikke længere alt det med, at sundhedssystemet skulle være overbebyrdet. Folkens, vi er nødt til at gentænke vores tilgang, der er højst tre millioner mennesker i landet over 80 år, skrev premierministeren ifølge Cummings i en WhatsApp besked, som BBC har set.

- Hvem gav Cummings magt, spørger antibrexit-demonstranter i London i maj. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)

Detaljerne omkring dette har vi kun Cummings' ord for. En talsmand for regeringen siger i et svar til BCC, at premierministeren havde taget de "nødvendige tiltag for at beskytte såvel liv som levebrød, under videnskabelig rådgivning fra de bedste" gennem hele pandemien.

Fra brexit-arkitekt til kongemager

Dominic Cummings er til trods for sin rolle som særlig rådgiver for premierministeren mest kendt for sin rolle i 'Vote Leave'-kampagnen. Her var han ved brug af nye digitale kampagnemetoder med til at sikre, at et flertal af vælgerne stemte for at forlade EU tilbage i 2016.

Dengang rådgav han Boris Johnson i, hvordan han på en enkel måde kunne tale for, at briterne skulle melde sig ud af EU.

- Take back control (tag kontrollen tilbage, red.), lød det berømte brexit-slogan, som Cummings fandt på og fik Johnson til at gentage i en uendelighed.

Da Johnson blev valgt til premierminister i 2019, stod Dominic Cummings med råd på rede hånd og klar til at træde ind i magtens centrum. Hurtigt stillede store dele af britisk presse skarpt på Dominic Cummings og hans rolle i britisk politik. Pressen kalder ham "Mørkets Fyrste" med henvisning til, hvordan han trækker i trådene fra det skjulte.

På billedet ses den nye premierminister i sin nye bolig, Downing Street 10. I hjørnet står Dominic Cummings i en blå t-shirt og klapper. Det er første gang, Johnson besøger Downing Street, efter han blev taget i ed som premierminister, og allerede fra dag et står Dominic Cummings bag ham. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Dette fik tidligere premierminister David Cameron til at kalde Cummings for en "karrierepsykopat".

Sidste år opstod der et stort pres på Johnson for at fyre Cummings, da rådgiveren brød et forbud mod rejser under coronapandemien. Cummings forlod London og rejste til sine forældre i Durham i det nordøstlige i England, mens han havde symptomer på covid-19.

Cummings blev i november opsagt fra sin ekstremt indflydelsesrige stilling efter en kontrovers med Johnson og hans rådgiverske og kæreste, Carrie Symonds.

Frænde er frænde værst

Men netop det ellers tidligere så hjertevarme og gensidigt afhængige forhold mellem Cummings og Johnson gør, at alle fra britisk tabloidpresse til ministerkontorer spærrer øjne og ører op, når en tilsyneladende hævngerrig Cummings rækkes en mikrofon.

I BBC-interviewet siger han blandt andet også, at Johnson i begyndelsen af pandemien sidste år ønskede at opretholde sine ugentlige møder ansigt til ansigt med dronningen. Og Cummings var nødt til at advare sin chef om, at hun kan blive alvorligt syg, hvis hun fik coronavirus - noget Johnson mærkede på egen krop kort tid efter.

Samtidig beskylder Cummings i interviewet Boris Johnson for at prioritere sine egne interesser over folks liv. Dominic Cummings hævder, at hans påstande vil blive bekræftet, hvis der kommer en offentlig undersøgelse.

Figurer, der forestiller Storbritanniens premierminister Boris Johnson og hans særlige rådgiver Dominic Cummings, fremvises under en demonstration i London den 19. oktober 2019. (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)

Det er ikke første gang, at Cummings tager bladet fra - og mikrofonen til - munden og kritiserer sin tidligere arbejdsgiver. Overfor et udvalg i det britiske parlament sagde Cummings tilbage i maj, at det var fuldstændig "tosset", at Boris Johnson endte i Downing Street som britisk premierminister.

- Der burde han aldrig have været, og det samme gælder mig selv, lød det.

Problemet for Johnson er, at Cummings om nogen er manden, der ved alt. Når han nu tilsyneladende fortæller næsten det hele, så passer hans fortælling med de tragedier og den desperation, som mange briter oplevede sidste forår, hvor den britiske premierminister, Boris Johnson, var tilbageholdende med at stramme coronarestriktionerne.