Boris Johnsons julegave til briterne: Familier får lov til at holde jul sammen

Den britiske premierminister løsner skruen i juletiden, mens fodboldfans allerede fra næste uge kan komme på stadion.

Julen bliver ikke den samme i år, men de hårdt prøvede briter får lov til at holde jul på traditionel manér. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Flere generationer samlet under samme tag til julehygge i familiens skød.

Det er noget af det, briterne kan glæde sig til i næste måned. For på trods af coronakrisen bliver det stadig jul i Storbritannien i år.

Her vil regeringen løfte de strenge coronarestriktioner i fem dage henover julen, så familier kan samles for at fejre højtiden.

Det oplyste premierminister Boris Johnson på et pressemøde i aftes.

Johnsons udmelding har taget de fleste forsider her til morgen:

Fra omkring den 24. december og fem dage frem får briterne lov til at besøge deres familier, og det bliver tilladt at blande op til tre eller fire husstande, så man kan holde jul sammen. De endelige detaljer bliver offentliggjort senere på ugen og kommer til at gælde alle fire nationer i Storbritannien.

Johnsons løsnen af coronaskruen kommer, efter briterne i månedsvis har haft forbud mod at mødes indendørs med venner eller familie, med mindre man i forvejen er en del af samme husstand.

Samtidig får englænderne allerede i næste uge mulighed for igen at komme på stadion.

Mulighed for fodbold og flere øl på pubben, men...

Mens mange briter nok er glade for meldingen fra Johnson, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at premierministeren er stor tilhænger af idéen om, at familier samles på tværs af landet.

Udmeldingen kommer nemlig i kølvandet på, at meningsmålinger har peget på, at mange briter havde tænkt sig at bryde coronarestriktionerne, fortæller Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Så jeg ved ikke, om Boris Johnson gør det her af et godt hjerte, eller han bare kan se, at det ikke nytter noget tro, at man kan holde folk hjemme i julen, siger hun.

I den seneste tid har det ikke været tilladt for personer i England at mødes indendøre med personer fra andre husstande på nær personer fra sin såkaldte boble. Udendørs møder har været tilladt med én person fra en anden husstand. (Foto: Marika Kochiashvili © Scanpix)

Gårsdagens pressemøde handlede ikke kun om julen. Johnson slog også fast, at den engelske nedlukning som planlagt slutter i næste uge.

Det betyder, at englænderne kan se frem til et gensyn med blandt andet fitnesscentre, bryllupper og fritidsaktiviteter. Samtidig får de engelske pubberne lov til at holde åbent indtil klokken 23, mens teatre og biografer får lov til at åbne for første gang siden foråret.

I Nordirland, Skotland og Wales gælder der andre regler.

Premierministeren løftede også sløret for et system for coronarestriktioner i England, som består af tre trin. Det åbner blandt andet op for muligheden for allerede i næste uge at få tilskuere på de mange stadioner, der i månedsvis har været mennesketomme.

I områder, der bliver placeret på trin 1, vil der blive mulighed for op til 4.000 tilskuere på lægterne, mens trin 2-områder må have op mod 2.000, oplyser den britiske kulturminister, Oliver Dowden. I trin 3-områder må der fortsat ikke komme tilskuere:

Med de nye regler bliver der derfor mulighed for at holde en solid britisk juletradition i live: Boxing Day football.

- Det er en sindssygt vigtig tradition, at man tager på stadion og ser en fodboldkamp den 26. december. Så det er en kæmpe ting herovre, siger Tinne Hjersing Knudsen.

  • Sådan så der ud på Anfield i Liverpool 11. marts. Her spillede Liverpool mod Atletico Madrid på et fyldt stadion, selv om lande som Danmark havde sat gang omfattende nedlukninger. Siden har tilskuere i udgangspunktet ikke været velkomne på de engelske fodboldstadioner. (Foto: Phil noble © Scanpix)
  • Sådan så der derfor ud, da Liverpool mødte Leicester i søndags. (Foto: JON SUPER © Scanpix)
1 / 2

Serviceindustrien er den store taber

Mens det kan virke som om, at der med trinsystemet bliver løsnet for restriktionerne, er de nye regler samtidig lidt af et kludetæppe, hvor blandt andet barerne risikerer at blive udsat for flere restriktioner, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Med de nye restriktioner har man kort fortalt gjort en indsats for, at butikker altid kan holde åbent - selv under den strengeste nedlukning. Det gælder også de såkaldte ikke-essentielle butikker så som tøjbutikker, siger hun.

- Det skal ske på bekostning af pubber, som kan blive underlagt strengere restriktioner for at butikkerne kan blive ved med at holde åbent.

Den store taber ser derfor ud til at blive serviceindustrien, hvor 90 procent af virksomhederne - herunder restauranter, barer og hoteller - står til at blive lukket ned, hvis man når trin tre, siger Tinne Hjersing Knudsen.

I næste uge får de engelske pubber i trin 1-områder lov til at holde åbent indtil klokken 23. Sidste udskænkning er klokken 22 for at undgå, at alle går samtidigt. I trin 2-områder må barer kun holde åbent, hvis de serverer mad. Ved trin 3 bliver barerne lukket for gæster. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

- Det er en kæmpe industri herovre, og det er millioner af jobs, der vil gå tabt, fortæller deres brancheorganisation.

Samtidig er den kommende tid et uhyre vigtigt tidspunkt for serviceindustrien, hvor der normalt er travlhed på grund af tilrejsende turister, mens også mange briter rejser rundt i landet.

- På denne tid af året plejer de at hente en fjerdedel af hele deres indtjening, så det er et gigantisk tab, hvis de igen skal holde lukket, siger korrespondenten.

Johnson: Lad være med at tabe det hele på gulvet

Det vides endnu ikke, hvilke trin de enkelte britiske regioner bliver placeret i, eller hvilke specifikke krav der skal til for at komme fra et trin til et andet.

- Det var det store problem i det nordlige England før nedlukningen, som folk deroppe var meget utilfredse med, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

Coronakrisen har været hård ved Storbritannien, og indtil videre er over 55.000 briter døde med covid-19.

Gårsdagens nyhed fra Johnson blev derfor ligeledes fulgt af en advarsel om ikke at sænke paraderne i den mørke årstid.

- Når vi i næste uge kommer ud af nedlukningen, må vi ikke bare smide vores fremgang væk, lød det blandt andet fra Johnson.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter