Boston-bombemand fundet skyldig og kan dømmes til døden

Dzhokhar Tsarnaev kan idømmes dødsstraf for bombeangrebet mod Boston Maraton i 2013.

Arkivbillede af den unge tjetjener Dzhokhar Tsarnaev, der nu risikerer dødsstraf. (© Scanpix)

Skyldig. Sådan lyder juryens afgørelse i retssagen mod den 21-årige Dzhokhar Tsarnaev.

Kendelsen falder efter, at juryen er blevet præsenteret for fotografier af lig og blod, udsagn fra knap 100 vidner og pårørende, videoklip og andre former for bevismateriale i forbindelse med bombeangrebet ved mållinjen af Boston Maraton i 2013.

Og juryens medlemmer er ifølge nyhedsbureauet AP nået til enighed om, at Dzhokhar Tsarnaev har planlagt brugen af masseødelæggelsesvåben, ligesom han er fundet skyldig i at bruge masseødelæggelsesvåben.

Fire blev dræbt

Dzhokhar Tsarnaev er ifølge flere amerikanske medier blevet kendt skyldig i samtlige 30 tiltaleforhold, der var rejst mod ham.

Angrebet blev gennemført af den unge tjetjener og hans bror, Tamerlan Tsarnaev. Broderen blev skudt og dræbt af politiet, efter de to brødre var flygtet, havde gemt sig for myndighederne i flere dage og afslutningsvist havde barrikaderet sig i en bygning.

Overvågningsbillede af Tsarnaev-brødrene ved en våbenbutik en måned før bombeangrebet ved Boston Maraton. (© Scanpix)

Brødrene brugte hjemmelavede bomber ved angrebet og dræbte tre personer, mens 264 blev såret. Angrebet var ifølge anklageren religiøst motiveret.

En politibetjent blev dræbt under de efterfølgende konfrontationer med brødrene.

Anklaget for 30 forhold

Der er den specielle omstændighed, at Massachusetts, hvor Boston ligger, allerede for mange år siden afskaffede dødsstraf. Dog er det ikke Massachusetts love, som tæller i den pågældende sag, skriver Ritzau.

Det er i stedet de føderale love, hvor dødsstraf er en mulighed.

Allerede i begyndelsen af retssagen sagde Dzhokhar Tsarnaevs forsvarer, at det var de to brødre, der stod bag angrebet.

17 af de 30 forhold i sagen mod Dzhokhar Tsarnaev kan udløse en dødsdom. Juryen skal nu afgøre, om Dzhokhar Tsarnaev skal straffes med døden eller i fængsel på livstid uden ankemulighed.

Overvågningsbillede af Tsarnaev-brødrene ved en våbenbutik en måned før bombeangrebet ved Boston Maraton. (Foto: Jane Flavell © Scanpix)

Under den afsluttende del af retssagen vil den unge tjetjeners forsvarer fremlægge en række beviser for at sikre, at han ikke bliver dømt til døden.

Blandt andet kan forsvareren lægge vægt på forholdet til den nu afdøde bror, som forsvaret har pålagt hovedparten af skylden for angrebet.

Der er endnu ikke sat en dato for domsafsigelsen.

Facebook
Twitter