Boston-bomber skal vente på dødsgangen i årevis

Flere af ofrenes familier havde håbet på en livstidsstraf til den 21-årige Dzhokhar Tsarnaev.

Statsanklager Carmen Ortiz fortæller pressen om dødsdommen til Dzhokhar Tsarnaev, og efterfølgende to flere pårørende ordet, fordi de ønskede en livstidsdom i stedet. (Foto: Dominick Reuter © Scanpix)

Selv om et nævningeting i Boston har idømt Dzhokhar Tsarnaev dødsstraf, så kan den 21-årige medgerningsmand til bombeangrebet mod Boston Marathon for to år siden komme til at vente i årevis, før dødsdommen eksekveres.

Hans advokater ventes at benytte sig af alle appelmuligheder i det amerikanske retssystem, og derfor vil der sandsynligvis gå lang tid, inden henrettelsen finder sted, skriver den britiske avis The Independent.

Tsarnaev blev i sidste måned fundet skyldig i 30 anklagepunkter. Af de 17, som kunne udløse dødsstraf, blev han dømt for seks - blandt andet medskyldig i drab på de tre personer, der omkom, da to bomber med sekunders mellemrum eksploderede ved mållinjen.

Håbede på fængsel på livstidNævningetingets eneste alternativ til dødsstraf var at idømme Tsarnaev fængsel på livstid uden mulighed for løsladelse.

Ud over de dræbte blev 264 personer kvæstet ved angrebet, og nogle af ofrene eller familiemedlemmer til de dræbte eller tilskadekomne havde håbet, at nævningetinget ville sende Tsarnaev i fængsel på livstid.

Dermed ville de aldrig mere skulle høre om ham i medierne. Det kommer de til nu, når Tsarnaevs advokater appellerer dommen til en højere retsinstans.

3 af 80 er henrettet

Den amerikanske regering genindførte i 1988 den føderale dødsstraf. Siden er tre ud af 80 dødsdømte blevet henrettet. Den seneste henrettelse fandt sted i 2003.

Bill og Denise Richard, der mistede deres otteårige søn, da bomberne eksploderede, forstår, at staten har sine grunde til at gå efter en dødsstraf.

Det skrev de for nylig i et indlæg i avisen Boston Globe, hvor de opfordrede det amerikanske justitsministerium til at tage dødsstraffen af bordet i sagen.

I tilfælde af en dødsstraf til Tsarnaev ville de i mange år komme til at genopleve den mest smertefulde dag i deres liv, når dødsdommen bliver appelleret.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk