- Boutros-Ghali tog ingen ordrer fra supermagter

PORTRÆT Ganske kontroversiel og sin egen mand. Sådan beskriver en kollega og ven Boutros Boutros-Ghali, der endte som en torn i øjet for Vesten.

Han var sin egen mand og tog ikke ordrer fra nogen af supermagterne, for han havde en meget høj personlig integritet, siger en ven af Boutros Boutros-Ghali. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Peter Hansens telefon har flere ubesvarede opkald.

Den 74-årige danske FN-veteran er netop vendt hjem fra Geneve og har godt set de mange opkald fra en ven i udlandet.

De var for at sige, at en af deres bedste venner er død. Vennen var den karismatiske egypter Boutros Boutros-Ghali, der blev 93 år.

- Det kommer ikke som en overraskelse, men det er trist og et stort tab, siger Peter Hansen med sagte stemme.

Sagde nej til ordrer fra supermagter

Peter Hansen var FN's udsending i Mellemøsten i 1990'erne og har derfor arbejdet tæt sammen med Boutros Boutros-Ghali.

FN's første generalsekretær fra Afrika kom fra Udenrigsministeriet i Egypten, da han blev valgt til at stå i spidsen for FN efter Den Kolde Krig i perioden 1992-96.

Og han var fra starten kontroversiel.

Boutros Boutros-Ghali sammen med soldater i Sarajevo, Bosnien i 1992. (Foto: handout © Scanpix)

Formanden for FN-forbundet i Danmark, Jørgen Estrup, kalder over for DR Nyheder Boutros Boutros-Ghali for "ganske kontroversiel" og "en torn i øjet på de vestlige lande". Og det giver Peter Hansen ham ret i.

- Han var sin egen mand og tog ikke ordrer fra nogen af supermagterne, for han havde en meget høj personlig integritet, siger den nu pensionerede FN-medarbejder.

- Og hvis man er sådan i et spil, hvor man skal arbejde tæt sammen med en konservativ amerikansk regering, ender man med at blive set som meget kontroversiel, forklarer han.

Det var USA, der blokerede hans genvalg til generalsekretær i 1996, da supermagten nedlagde veto i Sikkerhedsrådet. I stedet blev Kofi Annan valgt.

Sagde at hudfarven afgør FN's indsats

Men det var ikke kun USA, der var efter ham. Det var med ham ved roret, at FN blev kritiseret for at fejle i det tidligere Jugoslavien samt i Somalia og under folkemordet i Rwanda.

Ghali drdk ejak

Men hans ven Peter Hansen mener, at den kritik er sendt af sted mod den forkerte og husker, at hans ven selv var fortørnet.

- Han sammenlignede den enorme støtte og interesse, der var for at gribe ind i krigen på Balkan, og den larmende tavshed om at gribe ind under krigene i Rwanda, Burundi og Angola, sige Peter Hansen.

- Der lagde han ikke skjul på, at det internationale samfund gjorde forskel - styret som det var af USA og Europa - på de kriser, hvor ofrene havde brun eller sort hud, og de kriser, hvor de havde hvid hud. Det var et synspunkt, der naturligvis blev modtaget som en kontroversiel ageren, siger den danske FN-veteran.

Solgte han våben til Rwanda?

Før han blev generalsekretær i FN var han udenrigsminister i Egypten 1977-91 og i et par måneder derefter vice-udenrigsminister.

I den periode skal han angiveligt have godkendt et hemmeligt salg af våben for 26 millioner dollars til Rwandas regering i 1990, som tilsyneladende blev anvendt af hutu'erne under folkemordet, mens han var generalsekretær i FN.

Det har den britiske journalist Linda Melvern afsløret i en bog fra 2000, skriver The Guardian.

epa05164795 A handout picture provided by the UN on 16 February shows then Som generalsekretær lægger Boutros Boutros-Ghali blomster for at mindes de myrdede i Rwanda i 1994. (Foto: C. DUFKA/UNITED NATIONS PHOTO/HA © Scanpix)

Samtidig huskes han som en de afgørende personer bag fredsaftalen mellem Egypten og Israel, som han var med til at forhandle på plads i Camp David allerede i 1978.

Boutros Boutros-Ghali blev den første generalsekretær fra Afrika og blev i 1996 afløst af endnu en fra Afrika, nemlig Kofi Annan.

  • Blå bog: Boutros Boutros-Ghali
  • Født i Egypten i 1922
  • Gift med Leia Maria Boutros-Ghali.
  • Egyptisk diplomat og politiker
  • Fra en betydningsfuld koptisk familie, der har spillet en central rolle i egyptisk politik.
  • I 1977-91 var han ansvarlig for Egyptens udenrigspolitik og stod for de egyptiske fredsforhandlinger med Israel, som blev afsluttet med Camp David-aftalen
  • 1992-96 var han generalsekretær for FN
  • Men hans ledelsesstil førte til, at USA blokerede for, at han kunne få en anden periode som generalsekretær.