Boykotten fortsætter: Qatar bliver beskyldt for ikke at tage krisen alvorligt

Qatars svar på omfattende krav fra fire arabiske lande er blevet vejet og fundet for lette.

Den saudiske udenrigsminister, Adel al-Jubeir (t.v.), ses her efter dagens møde i Kairo med blandt andre udenrigsministeren i Forenede Arabiske Emirater, Abdullah bin Zayed al-Nahyan (t.h.). (Foto: © pool, Scanpix)

Der er ingen tegn på optøning i krisen mellem Qatar og de fire lande, der har kappet båndene til den lille golfstat, som bliver beskyldt for at støtte terrorgrupper.

Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Egypten har præsenteret Qatar for en liste med 13 krav, der skal indfries, før sanktionerne mod landet vil blive løftet.

Samtidig blev Qatar pålagt at besvare kravene inden for en kort tidsfrist.

Qatars regering nåede at give et svar, men det var negativt, siger den saudiske udenrigsminister, Adel al-Jubeir ifølge flere arabiske medier.

- Boykotten vil fortsætte, siger udenrigsministeren, der i dag holdt møde med udenrigsministrene fra Egypten, Bahrain og Forenede Arabiske Emirater om den diplomatiske krise.

- Negativt svar fra Qatar

De fire lande udtrykker i en fælles erklæring efter mødet skuffelse over "det negative svar" fra Qatar.

I erklæringen bliver Qatar også beskyldt for ikke at tage sagen seriøst, for ikke at tage fat om problemets rod og for ikke at være parat til at genoverveje sin politik og praksis, hvilket "afspejler en manglende forståelse for situationens alvor".

Tv-kanalen Al Arabiya har bragt erklæringen fra de fire lande i sin fulde længde, og den kan læses her.

Iran, terrorisme og Al-Jazeera

For en måned siden besluttede Saudi-Arabien, Egypten, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain at skære båndene til Qatar.

Fly til og fra Qatar må ikke krydse landenes lufthavne, skibe fra Qatar må ikke lægge til i deres havne, og deres statsborgere må ikke krydse landenes grænser.

Landene har kaldt deres egne diplomater hjem og udvist Qatars repræsentanter, og på flere andre områder er Qatar lagt på is.

Det er sket med den begrundelse, at Qatar støtter terrornetværk og dermed truer sikkerheden og stabiliteten i regionen, hvilket Qatar benægter.

Der er imidlertid flere grene i krisen, blandt andet har Saudi-Arabien længe skulet til Qatars forhold til Iran, og de mere konservative arabiske lande ser det også som en provokation, at tv-stationen Al-Jazeera har hovedsæde i Qatars hovedstad, Doha.

Det er bestemt ikke første gang, at den populære tv-station er årsag til splittelse blandt de arabiske lande.

For eksempel blev den saudiske ambassadør også trukket hjem fra Qatar i 2002, efter afhoppere fra Saudi-Arabien, der kritiserede landets regerende kongefamilie, deltog i en udsendelse på Al-Jazeera.

Kravene til Qatar:

 1. 1

  Diplomatiske bånd til Iran skal begrænses og diplomatiske missioner i landet lukkes. Alt militært samarbejde med Iran skal ophøre. Dele af handlen med landet skal indstilles.

 2. 2

  Alle bånd skal kappes til grupper, de fire lande betragter som terrororganisationer, herunder Det Muslimske Broderskab, Islamisk Stat, al-Qaeda og Hizbollah.

 3. 3

  Al økonomisk støtte til grupper udpeget som terrororganisationer skal ophøre.

 4. 4

  Luk Al-Jazeera og dets søsterorganisationer.

 5. 5

  Øjeblikkelig lukning af en tyrkisk militærbase og ophør af alt militært samarbejde med Tyrkiet, som foregår inden for Qatars grænser.

 6. 6

  Qatar skal udlevere alle, der eftersøges for terror, til deres hjemlande.

 7. 7

  Al indblanding i andre nationalstaters interne eller eksterne anliggender skal ophøre. Blandt andet skal Qatar holde op med at give statsborgerskab til personer, som de fire lande kræver udleveret.

 8. 8

  Qatar skal betale erstatning til personer, der har mistet pårørende eller indkomst som følge af Qatars udenrigspolitik.

 9. 9

  I spørgsmål om militær, politik, sociale anliggender, økonomi og sikkerhed, der kan påvirke lande i den arabiske samarbejdsorganisation GCC, skal Qatar følge GCC's linje.

 10. 10

  Qatar skal indstille alt samarbejde med politiske oppositionsgrupper i de fire lande og udlevere data om alle oppositionsgrupper, landet har støttet.

 11. 11

  Luk en række medier som Arabi21, Rassd, Al Araby Al Jadeed, Mekameleen, Sharq og Middle East Eye.

 12. 12

  Alle krav skal imødekommes med et positivt tilsagn.

 13. 13

  Der skal aflægges rapport om, hvor langt Qatar er nået i forhold til at opfylde kravene - det første år på månedlig basis, derefter på først kvartals- og så årsbasis. Kilder: Al Jazeera og Bloomberg