BR-katalog er kønsneutralt i Sverige

I det svenske julekataloger leger pigerne med parkeringsgarage og drengene leger frisør. Det er klager over diskriminerende reklamer, der har fået de store legetøjsfirmaer til at lave kønsneutrale julekataloger.

Klager til den svenske reklameombudsmand kan ses i årets julegavekatalog fra BR Legetøj i Sverige i forhold til det tilsvarende katalog i Danmark.

I det svenske katalog er der en dreng med på de sider, hvor man kan forelske sig i udstyr til sin legetøjs-skønhedssalon og i afdelingen for biler i parkeringsgarage har en pige fået lov til at lege med.

Til det svenske nyhedsbureau TT siger Jan Nyberg, der er salgsdirektør i Top Toy der ejer både BR Legetøj og er franchisetager hos Toy R Us i Sverige og Danmark, at kønsedebatten i Sverige gennem de seneste år har gjort det nødvendigt at tilpasse kataloget.

Ændringerne er sket efter at Top Toy har været i dialog med den svenske reklameombudsmand.

- Både BR-kataloget og Toys R Us-kataloget er meget anderledes i år. Der er ikke noget, der er rigtigt og forkert. Et stykke legetøj er ikke til drenge eller til piger, men til børn, siger Jan Nyberg.