Frygt for kinesisk miljøkatastrofe

Brændende olietanker skaber frygt for kinesisk miljøkatastrofe

Iransk tanker med 150.000 ton kondensat om bord risikerer at eksplodere.

32 personer var ombord på det iranske lietankskib, der lørdag kolliderede med et kinesisk fragtskib. (Foto: SOUTH KOREA COAST GUARD HANDOUT © Scanpix)

Det kan få store miljømæssige konsekvenser for havmiljøet, hvis den iranske olietanker, som i de seneste dage har stået i brand ud for den østkinesiske kyst, eksploderer og synker til bunds.

Det fortæller den kinesiske miljøekspert Wei Xianghua, efter at de kinesiske myndigheder har meddelt, at der nu er risiko for, at tankeren eksploderer.

Om bord på tankeren Sanchi er der nemlig 150.000 ton kondensat, der er en ultralet olietype uden de tunge, tjæreagtige molekyler, som findes i råolie.

Kondensat kommer oprindeligt fra en gas og fordamper derfor lettere end råolie. Derfor kan den sprede sig over et større område, hvis den kommer op i luften.

- Det er meget sandsynligt, at det vil slå havlivet ihjel over et bredt område, siger Wei Xianghua til nyhedsbureauet AFP.

Færre miljøskadelige stoffer

Ifølge Erling Stenby, som er professor og institutdirektør på DTU Kemi, er det svært at indsamle kondensat, når det ligger på vandoverfladen. Det danner nemlig et tyndere lag film, end råolie eksempelvis gør.

Derudover kan kondensat være både luft- og farvefrit, hvilket gør det sværere at finde.

- Hvis man ønsker, at naturen selv skal nedbryde kondensatet, kan man tilføre den nogle kemikalier, der opløser det i vandet, siger han.

Selvom kondensat er giftigt, så vil det dog ifølge Erling Stenby have en mindre lokal påvirkning end råolie har.

- Råolie har flere af de miljøskadelige stoffer, forklarer DTU-professoren.

De kinesiske myndigheder frygter, at olietankeren vil eksplodere. (Foto: handout © Scanpix)

Den iranske olietanker har stået i brand, siden den sent lørdag i sidste kolliderede med et kinesisk fragtskib godt 300 kilometer øst for den kinesiske storby Shanghai.

Det er endnu uvist, hvorfor de to skibe stødte ind i hinanden, og rednings- og eftersøgningsarbejdet er blevet besværliggjort af både dårligt vejr samt den voldsomme brand ombord på tankeren.

Ifølge det kinesiske transportministerium leder man fortsat efter Sanchis besætning, der bestod af 30 iranere og to bangladeshere.

Man har indtil videre fundet et lig i vandet.

- Vi mangler stadig at identificere personen, lyder det fra Lu Kang, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium.

Facebook
Twitter