Brandbomber og skud føg i Londonderrys gader: Talentfuld journalist dræbt

Politiet efterforsker den 29-årige Lyra Mckees død som terror.

Journalist Lyra McKee var 29 år gammel, men blev allerede set som en af Nordirlands mest fremtrædende undersøgende journalister. (Foto: Handout)

'Derry her til aften. Fuldkommen vanvid'.

Sådan skrev Lyra McKee på sin Twitterprofil sent i går aftes over et sløret fotografi af politikøretøjer med en sort røgsøjle i baggrunden.

Den 29-årige journalist havde egentlig fri fra arbejde, men kunne ikke holde sig væk fra gaden, da hun hørte rapporter om voldelige optøjer i den nordirske by Londonderry.

Sammenstødene mellem politi og hætteklædte gerningsmænd eskalerede, da op mod 50 brandbomber blev kastet og skud blev affyret til højre og venstre.

Et af de skud ramte og dræbte Lyra McKee.

Hendes død har fået stor opmærksomhed i Storbritannien, hvor selv premierminister Theresa May har kommenteret på dødsfaldet, skriver Belfast Telegraph.

- Lyra McKees død (...) er chokerende og virkelig meningsløs. Hun var en journalist, der døde, mens hun udførte sit arbejde med stort mod.

Sådan så det ud i Londonderry i nat. Politiet mistænker en gren af Den Irske Undergrundshær (IRA) for at stå bag optøjerne, der ledte til Lyra McKees død. (Foto: Niall Carson © PA Wire/PA Images)

'Du har fundet dit kald'

Op til sin død blev Lyra Mckee spået en stor karriere. Hun havde allerede skrevet en bog og havde netop underskrevet kontrakt med et forlag om en anden.

Lyra McKee blev allerede et kendt navn i Nordirland, da hun i 2014 udgav et brev til sit 14-årige jeg på sin blog.

I brevet skriver hun om udfordringerne ved at være lesbisk og om, hvordan journalistikken ville blive hendes redning:

- For første gang i dit liv vil du føle, at du er god til noget nyttigt. Du har fundet dit kald.

Brevet blev lavet til en kortfilm, og i 2016 udnævnte erhvervsmagasinet Forbes hende til at være en af de"30 under 30", der var værd at holde øje med i den europæiske mediebranche. Forbes begrundede udnævnelsen med, at Lyra Mckees "lidenskab er at grave sig ind i emner, som andre er ligeglade med".

En politibetjent lægger blomster på det sted, hvor Lyra McKee blev skudt. (Foto: JOE BOLAND / NORTH WEST NEWSPIX)

Den lideskab ledte blandt andet til et stort journalistisk projekt om konsekvenserne af den irske borgerkrig og om Den Irske Undergrundshær IRA's hærgen i Nordirland.

Politi: Det var et terrorangreb

Denne langfredag markerer årsdagen for den aftale om fredsprocesen i Nordirland, der blev underskrevet af den britiske og irske regering i 1998.

Samtidig falder Lyra Mckees død også sammen med årsdagen for Påskeopstanden i 1916, hvor militante irske republikanere kæmpede for uafhængighed fra Storbritannien.

Og noget tyder på, at den nordirske konflikt stadig ulmer. Politiet mistænker nemlig, at det var en udbrydergruppe fra IRA ved navn New IRA, der stod bag gårsdagens optøjer.

På Twitter skriver politiet, at de betragter Lyra McKees død som terror.

- Vi behandler dette som en terrorangreb, og vi har igangsat en mordefterforskning, skriver de i tweetet.

Det er set før, at denne type optøjer bryder ud i Londonderry. Sidste år blev der i en lignende situation kastet flere end 70 brandbomber mod politiet, og flere kom til skade.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter