Brandkommissær om højhus: Et mirakel hvis flere har overlevet

Branden er under kontrol, men bygningen er visse steder ikke sikker at færdes i for brandfolkene.

Facaden kan have været årsag til, at branden udviklede sig så hurtigt. Men det vil myndighederne ikke spekulere i. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Brandfolkene i London har nu fået slukket branden i det udbrændte højhus, og de er godt i gang med at undersøge bygningen mere detaljeret.

Beredskabet har kortvarigt gennemgået alle 24 etager, oplyser brandkommissær Dany Cotton ifølge britiske medier.

- På de øverste etager er der stadig nogle meget små lommer af ild tilbage, siger hun.

Opgaven for brandvæsenet er nu dels at holde branden i skak, dels at bjærge lig.

I går fastslog ingeniører, at bygningen ikke var i fare for at styrte sammen. Alligevel er der dele af ejendommen, som brandfolkene ikke kan færdes sikkert i.

- Det er ikke sikkert for mine brandfolk at gå helt hen til hjørnerne af bygningen, siger brandkommissæren ifølge Sky News.

Nu skal eksperter sammen med brandvæsenet foretage sikkerhedsforanstaltninger, så eftersøgningen af ofre i resten af bygningen kan fortsætte.

Men det er ikke til at sige, hvor mange lig brandfolkene vil finde.

For myndighederne 'ved oprigtig talt ikke', hvor mange beboere, som var hjemme under branden, siger Dany Cotton.

Flere britiske medier skriver, at der kan have været op til 600 mennesker i de 120 lejligheder, men myndighederne har ikke noget overblik på nuværende tidspunkt.

Højhuset ligger i den vestlige del af London.

Ikke flere overlevende

Det er nu mere end et døgn siden, at branden brød ud i højhuset, og 12 personer er allerede bekræftet døde. Men dødstallet vil stige.

- Der er, som vi tror det, et stadigt ukendt antal folk i bygningen, siger Dany Cotton.

Brandkommissæren tilføjer, at man ikke længere forventer at finde folk i live.

- På grund af alvoren og varmen efter branden betyder det, at det vil være et sandt mirakel, hvis der er nogen overlevende tilbage, siger hun.

  • Allerede i 2013 advarede en gruppe beboere om, at der var stor risiko for en brand i højhuset efter en episode. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)
  • Flammerne havde i løbet af ingen tid opslugt næsten hele højhuset på 24 etager. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)
  • 12 personer er indtil videre bekræftet døde i branden, men dødstallet vil stige. 74 bliver behandlet på hospitalet, heraf er 18 i kritisk tilstand. (Foto: Neil hall © Scanpix)
1 / 3

Hun fastslår, at det kommer til at tage 'ugevis', før hele bygningen er helt gennemsøgt og gjort sikker.

Ni brandfolk har fået mindre kvæstelser det seneste døgn, siger Dany Cotton. I alt har over 250 brandmænd været med i aktionen, som har varet siden natten til i går.

De arbejder fortsat under ekstreme forhold.

Der er meget varme og røg i bygningen.Og brandfolkene må bevæge sig forsigtigt frem mellem nedfaldne lofter og andre dele fra bygningen fra sal til sal, fra lejlighed til lejlighed og fra værelse til værelse.

Premierminister Theresa May besøgte her til formiddag højhuset i Vestlondon og hilste på nogle af de brandfolk, som i mere end et døgn har kæmpet mod de dødbringende flammer. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Brandfarlig facade

Brandårsagen er stadigvæk ikke kendt, og det er for tidligt at begynde spekulationer om, hvad der er sket, siger Dany Cotton.

Hun vil ikke kommentere historier i de britiske medier om, at højhusets facade har gjort branden værre.

Flere britiske medier har talt med bygningseksperter, som undrer sig over, at branden i højhuset fra 1974 kunne sprede sig så hurtigt opad.

Den er formentlig startet på 3. eller 4. sal, og med lynets hast blev alle etager derefter opslugt af flammer.

Sidste år blev ejendommen renoveret og fik ny facade og nye vinduer. Den blev beklædt med nogle aluminiumsplader, som ifølge eksperter kan være brandfarlige, fordi de indeholder plastic.

Andre højhuse tjekkes

BBC og The Guardian skriver, at en lignende facade er blevet brugt på højhuse i Frankrig, i Dubai og i Melbourne, og at de også har været ramt af brand.

Byggefirmaet bag renoveringen har dog udtalt, at renoveringsarbejdet opfyldte alle brandsikringskrav.

Brandminister Nick Hurd sagde i går ifølge Evening Standard, at højhuse med samme beklædning nu bliver gennemtjekket.

Og Storbritanniens premierminister, Theresa May, fastslog i går, at en tilbundsgående undersøgelse af branden vil blive sat i gang inden for kort tid.

Allerede i 1990'erne blev brandsikkerheden i flere af Storbritanniens højhuse undersøgt af brandeksperter, skriver The Guardian.

Og dengang var resultaterne nedslående, idet mere end halvdelen af højhusene ikke levede op til reglerne for brandsikring.

- Vi pakker stadig højhuse fra efterkrigstiden ind i brandfarligt materiale og lader dem stå uden sprinklersystemer. Og så bliver vi overrasket, når de brænder ned, siger arkitekt og brandsikringsekspert Sam Webb, der stod bag undersøgelsen, som indenrigsministeriet fik udleveret dengang.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter