Brandmænd beskyldes for at være årsag til togulykke

Det er stadig ikke klart, hvorfor et tog fyldt med olie blev afsporet og eksploderede i Canada. Brandmænd beskyldes for at løsne bremser.

13 mennesker er fundet omkommet efter togulykken i Canada, hvor et tog fyldt med olie blev afsporet og derefter eksploderede. (Foto: © Stephen Morrison, Scanpix)

Det amerikanske jernbaneselskab beskylder nu en gruppe brandfolk for at forårsage ulykken lørdag, hvor et godstog med råolie blev afsporet og eksploderede i en mindre by i Quebec-provinsen i Canada og kostede.

Mindst 13 personer er fundet omkommet men dødstallet ventes at blive højere, fordi mange stadig savnes.

Bremser holdes af lokomotiv

Brandfolk var kaldt til stedet for at slukke en mindre brand i et af togets fem lokomotiver, og formanden for Montreal, Maine & Atlantic Railway (MMA), Ed Burkhardt, siger, at brandmændene kom til at udløse togets bremser under slukningen.

- Nantes brandfolk dukkede op og slukkede ilden med en brandslukker. For at gøre det slukkede de også det første lokomotivs motor. Det er, hvad der førte til ulykken, siger Burkhardt til avisen La Presse.

Burkhardt forklarer, at togets bremser bliver opretholdt af lokomotivet og bliver frakoblet, når det lukkes ned. Det har så fået det førerløse tog til at begynde at rulle ned ad bakken mod Lac-Megantic.

Brandchef afviser beskyldninger

Nantes brandchef, Patrick Lambert, afviser Burkhardt beskyldninger og siger, at de 12 brandmænd alle fulgte de korrekte procedurer.

Ulykken fandt sted lørdag i den lille by Lac-Mégantic, og i over et døgn kæmpede brandvæsnet med at få slukket flammerne efter eksplosionen, som har udslettet flere bygninger i centrum af den canadiske by. Ilden kunne ses op mod 50 kilometer væk.

Myndighederne evakuerede omkring 2.000 mennesker, hvilket svarer til en tredjedel af byens indbyggere.

Stoppet på grund af vagtskifte

Årsagen til ulykken er endnu ukendt. Olietoget var en halv time før midnat canadisk tid stoppet cirka syv kilometer uden for byen i forbindelse med et vagtskifte.

Af ukendte årsager begyndte toget at rulle nedad mod byen, hvor det blev afsporet - og eksploderede.

/ritzau/Reuters