Brandmænd dør på stribe: 11. september kræver stadig ofre

Tidligere redningsarbejdere dør fortsat som følge af terrorangrebet for 17 år siden.

Sluknings- og redningsarbejdet ved Ground Zero i New York varede adskillige dage og har fået store konsekvenser for mange af de involverede. (Foto: © PETER MORGAN, Scanpix)

Selv om det i morgen er 17 år siden, at to passagerfly blev brugt til et terroranslag mod New York, kræver 11. september-angrebene stadig ofre.

Ved angrebet på Manhattan omkom blandt andre 23 politibetjente. Siden har 156 kollegaer mistet livet som direkte konsekvens af terrorangrebet.

De styrtende tårne medførte nemlig en enorm mængde af giftige rester fra de tre højhuse, der kollapsede i løbet af den skæbnesvangre dag i det sydlige Manhattan.

I 2012 blev 58 kræftformer registreret som relaterede sygdomme i forbindelse med redningsarbejdet i New York. Siden har man knyttet næsten 70 typer af kræft til Ground Zero.

- Selv i dag mister vi betjente hvert eneste år på grund af følgerne af 11. september, siger afdelingschef hos New Yorks politi Terence Monahan til ABC News.

Den samme melding kommer fra brandvæsnet.

- Tabet af liv i vores afdeling på 11. september var rystende. Det samme er det at se listen af helte vokse for hvert år uden nogen afslutning i sigte, siger Dan Nigro, kommissær i New Yorks brandvæsen.

Foruden de 343 brandmænd, der mistede livet den 11. september, er yderligere 182 gået bort som følge af angrebet. Heraf 18 i løbet af det seneste år, lyder det fra brandvæsnet.

Over 20.000 har ret til hjælp

Ifølge nye tal fra offerfonden September 11th Victim Compensation Fund har indtil videre 20.874 fået godkendt ansøgninger om kompensation for skader og dødsfald.

Det har ifølge fonden ført til kompensation for omkring 27 milliarder kroner, alt imens 9.000 ansøgninger stadig venter på at blive færdigbehandlet.

Fonden blev oprindeligt oprettet for at håndtere dødsfald og skader fra 11. september og opererede frem til 2003. Men i 2011 blev fonden genåbnet af præsident Obama for at håndtere de mange sager om dødsfald og sygdomme relateret til redningsarbejdet, som først viste sig i de efterfølgende år.

Den såkaldte "First Responder Bill" betyder, at personer, der hjalp med blandt andet bjærgningsarbejdet ved Ground Zero har ret til udvidet lægehjælp eller økonomisk kompensation.

2.996 personer døde ved terroranslagene 11. september 2001, der kostede menneskeliv i New York, Washington DC og Pennsylvania.