Brandmænd kæmper med at få skovbrand på Gran Canaria under kontrol

Vinden gør det svært at bekæmpe den voldsomme skovbrand, der hærger det nordlige Gran Canaria.

Det har i løbet af natten været nødvendigt at evakuere flere mennesker på grund af skovbrandene i det nordlige Gran Canaria. (Foto: CARRETERAS GC © Scanpix)

Brandmænd på Gran Canaria får nu hjælp fra både det spanske luftvåben og det spanske civilforsvar i forsøget på at stabilisere de omfattende skovbrande, der har ramt den nordlige del af den spanske atlanterhavsø.

Skovbrandene er ifølge redningsmyndighederne hverken stabile eller under kontrol. Brandene har spredt sig og dækker et areal på 1.000 til 1.500 hektar.

Kraftige vindstød med en styrke på op til 70 km/t har i løbet af natten kompliceret situationen yderligere, og det har været nødvendigt at evakuere flere mennesker fra byerne Tejeda og Artenara, oplyser redningstjenesten til det spanske medie El Mundo.

Angel Victor Torres, der er lokal præsident for De Canariske Øer, har på et pressemøde mandag formiddag betegnet natten til i dag 'særligt hård', fordi det var nødvendigt at evakuere Tejeda og de omliggende områder. Der er nu flere end 1.000 mennesker, som har været nødt til at forlade deres hjem på grund af skovbrandene.

Vand sprøjtet ud i store mængder

Mellem 250.000 og 300.000 liter vand er blevet sprøjtet ud over det brandramte område, både fra landjorden og med de ni helikoptere og de fly, som er sat ind i operationen for at bekæmpe flammerne.

Der er både indsat civilforsvar, en kriseenhed fra den spanske hær samt et fly fra flyvevåbnet. I alt er flere end 500 mennesker involveret i at få flammehavet under kontrol.

Der er blandt andet indsat helikoptorer til at bekæmpe de omfattende skovbrande. (Foto: ELVIRA URQUIJO A. © Scanpix)

Ifølge den lokale præsident er det alt for tidligt at opgøre de miljømæssige skader af skovbrandene, som har udløst røgsøjler, der kan ses over hele den populære ferieø.

Voldsomme røgskyer

Danske Jeanet Kongstedt er lige nu på ferie på Gran Canaria. Hun fortalte søndag DR, hvordan hun oplevede branden.

- Vi så røgskyerne bag en bjergside, da vi var ude og køre i går. Så er man jo godt klar over, hvad der sker. Det var voldsomt, så vi kørte hjem for at finde ud af, hvor det var henne, fortæller hun.

Årsagen til branden menes at være, at en 55-årig mand har været uforsigtig i forbindelse med noget svejsearbejde. Politiet tilbageholder den 55-årige.

Senere på eftermiddagen har de lokale myndigheder oplyst, at man forventer at få styr på skovbranden i løbet af dagen.