Brasilianerne demonstrerer: Præsident aftaler bestikkelselydoptagelse

Brasiliens Michel Temer overtog præsidentposten for mindre end et år siden - nu rystes hans embede af anklager om korruption.

Demonstranter var på gaden i går aftes efter nyheden kom frem - "Fora Temer", - "Temer ud", står der på banneret. (Foto: Nacho Doce © Scanpix)

Den store korruptionsskandale i Brasilien har i nat taget en dramatisk drejning.

Landets præsident Michel Temer er nu linket direkte til Petrobas-sagen efter, at han tilsyneladende optræder på en skjult lydoptagelse, hvor han beordrer et parlamentsmedlem til at betale et hovedvidne i sagen for at holde tæt med oplysninger om Michel Temers involvering.

Det skriver det brasilianske medie O Globo.

Temer har næget sig skyldig i sagen, men det er meget alvorligt for præsidenten, hvis anklagerne viser sig at holde vand, siger DR’s Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad.

- Der har været flere anklager mod Michel Temer i løbet af de seneste år, hvor han igen og igen er blevet nævnt af rigtigt mange store og kendte politikere i forbindelse med korruptionssagen, men hvis det her er rigtigt, så er han direkte linket, og hvis der findes en lydoptagelse, så er det ekstra alvorligt.

- De anklager, der lå før, omhandlede den tid, han var vicepræsident, men nu sidder han altså som den allerøverste leder i Brasilien og har så sent som 7. marts i år forsøgt at blande sig i det her og forsøgt at købe et vidne til tavshed. Det kan nærmest ikke blive mere alvorligt.

Brasiliens præsident, Michel Temer. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

Noget for noget

Det er den verserende korruptionssag, hvor det statslige olieselskab Petrobras er omdrejningspunktet, som nu også rammer den nuværende præsident.

Ifølge den brasilianske højesteret er milliarder af kroner blevet ført via det statsejede olieselskab Petrobras og ned i lommerne på en stor del af den brasilianske politiske elite.

Den tidligere præsident Lula da Silva er blandt de mistænkte i sagen, der ligesom en hel række andre af landets magthavere er anklaget for at have brugt Petrobras og andre statslige selskaber til at omdirigere penge til sig selv og sine politiske partier, i bytte for at de store selskaber modtog lukrative bestillinger og opgaver fra staten.

Samme vej som Dilma

De nye oplysninger om præsident Temers involvering i den omfattende korruptionsskandale kommer mindre end et år efter, at landets foregående præsident, Dilma Roussef, måtte træde af efter en rigsretssag, der omhandlede sminkning af statsbudgettet.

Og det kan komme til at gå samme vej for den nuværende præsident, vurderer Kristian Almblad.

- Samtlige politiske kommentatorer siger, at det her er et politisk jordskælv, og hvis Oglobos oplysninger er rigtige, så bliver præsidenten nødt til at gå af. Vi så tumultagtige scener i parlamentet, da nyheden kom frem, og ikke ret mange minutter efter sagen var breaket hernede, så man parlamentsmedlemmer indgive begæringer om en rigsretssag mod Temer – altså den samme proces som fældede Dilma Roussef sidste år.

- Det vil altså sige, at vi kan stå i den groteske situation, at vi inden for et år kan se to rigsretssager mod to forskellige præsidenter, siger Kristian Almblad.

To tidligere brasilianske præsidenter: Luiz Inacio Lula da Silva (t.h.) og Dilma Rousseff (t.v.) efter Lula havde vidnet i korruptionssagen den 10. maj. (Foto: Fernando Bizerra Jr © Scanpix)

Vrede og begejstring

Sagen kom frem omkring kl. 20 onsdag aften, og det udløste umiddelbart efter demonstrationer i både Brasilia og Sao Paolo. Hos brasilianerne svinger reaktionerne mellem vrede og en form for begejstring, fortæller Kristian Almblad.

- Det her er virkelig noget, der kan få folk op af stolene. Og ikke kun fordi folk er vrede, men fordi Brasilien groft sagt er delt i to lejre – venstrefløjen og højrefløjen. Og på venstrefløjen, som støtter Dilma og Lula, har man følt at den her sag, har været meget skævvredet.

- Selvom man har vidst, at korruptionen er foregået på tværs af alle partier, så har det meget handlet om venstrefløjen, og nu kommer det også til at handle om, at højrefløjen i lige så høj grad har været involveret i sagen.

Det spæde fremskridt på spil

For Brasilien som nation kan en eventuel sag mod Temer få konsekvenser, der rækker sig ud over befolkningens tiltro til deres folkevalgte politikere.

For trods en flerårig økonomisk krise i landet, har man i den seneste tid set de første spæde tegn på, at den brasilianske økonomi kan være på vej til at stabilisere sig. Men alt det, som Michel Temer har arbejdet for, siden han overtog præsidentembeddet, kan risikere at falde til jorden, fortæller Kristian Almblad.

- Det vil være et tilbageslag for det lillebitte, spæde fremskridt, vi er begyndt at se i den brasilianske økonomi. Ethvert fremskridt vil falde fuldstændig til jorden, hvis vi endnu engang skal se en præsident, enten ryge ud af præsidentpaladset eller blive trukket igennem en rigsretssag, siger han.

FacebookTwitter