Brasiliansk dommer blokerer ekspræsident Lulas nye topjob

Ekspræsident Lulas udnævnelse til stabschef for den nuværende præsident hænger igen i en tynd tråd.

Brasiliens ex-præsident Lula kan ikke endnu sætte sig på posten som stabschef for præsident Rousseff. En højesteretsdommer har suspenderet hans udnævnelse. (Foto: Nelson Almeida © Scanpix)

Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva, i daglig tale Lula, kan endnu ikke være sikker på at blive stabschef for den nuværende præsident, Dilma Rousseff.

En højesteretsdommer har suspenderet Lulas udnævnelse, og samtidig beordret en omfattende korruptionssag mod ham genoptaget ved en domstol.

Det er uvist, om Lula vil appellere afgørelsen, der er truffet af højesteretsdommer Gilmar Mendes, til Brasiliens højesteret.

Tidligere har en domstol i Rio de Janeiro ellers givet grønt lys for, at Lula kunne tiltræde i sit nye job for regeringen. Dermed underkendte de en kendelse fra en lavere retsinstans om at Lula ikke kunne indtage posten som stabschef eller andre poster i regeringen, som giver immunitet mod strafforfølgelse.

Lula blev i sidste uge sigtet for korruption i forbindelse med politiets og anklagemyndighedens optrævling af en sag, der involverer det statslige olieselskab Petrobas.

Kritikere siger, at Rousseff har udpeget ham til stabschef med immunitet for at forhindre, at han bliver tiltalt og dømt for korruption. Hun er ifølge iagttagere selv i fare for at blive stillet for en rigsret for korruption.

/ritzau/

FacebookTwitter