Brasiliansk eks-præsident løsladt trods dom for korruption

Lula, der er idømt 13 års fængsel for korruption, er løsladt efter ny afgørelse fra Brasiliens højesteret.

Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva, der er dømt for korruption, er blevet løsladt. Han afsonede en 13 år lang fængselsdom.

Brasiliens højesteret stemte i går for at ændre i en tre år gammel regel, der betød fængsel for en dømt, hvis vedkommende tabte sin første ankesag.

Nu skal man have opbrugt alle ankemuligheder, inden man kan fængsles.

Den tidligere præsident Lula er altså nu løsladt, da han ikke har fået ført alle ankepunkterne i sin sag for retten.

Reglen har tidligere fået kritik for at overtræde landets retsprincip om, at alle skal have en fair rettergang.

Eks-præsidenten forsvandt ud i en større menneskemængde af tilhængere og journalister, da han blev løsladt. Han blev hyldet og talte til folk i Curitiba i det sydlige Brasilien.

- Jeg troede ikke, at jeg ville være her i dag. Jeg glemte jer aldrig. I er demokratiet, sagde han til forsamlingen ifølge Reuters.

 • Luiz Inacio Lula da Silva hyldes efter at være blevet løsladt. (Foto: Rodolfo Buhrer © Scanpix)
 • Demonstranter foran Brasiliens højesteret kræver Lula løsladt. (Foto: HEDESON ALVES © Scanpix)
 • Lula var trods sin dom for korruption en meget populær præsident. (Foto: Rodolfo Buhrer © Scanpix)
 • Efter sin fængsling er hans popularitet kun steget, her ses blandt andet en T-shirt med hans ansigt. (Foto: HENRY MILLEO © Scanpix)
 • Såvel unge som gamle mødte op foran højesteret og krævede, at Lula blev løsladt. (Foto: HEDESON ALVES © Scanpix)
1 / 5

5.000 andre fanger kan også løslades

Med gårsdagens afgørelse fra højesteret om at ændre praksis kan det ifølge Brasiliens Nationale Domstol betyde, at 5.000 fanger skal løslades, mens deres ankesager behandles.

Det er en proces, der ifølge kritikere kan vare i årevis, hvis de tiltalte har råd til at hyre dyre advokater.

Afgørelsen blev taget af højesteret med stemmerne 6-5 og er stærkt kontroversiel.

Højesteret tog beslutningen med den snævreste margin. Mange af dem, som den berører, blev anholdt under den meget store operation mod korrupte forretningsfolk og politikere, der blev indledt i 2014 med tilnavnet Bilvask.

Den voldsomme korruption i Brasilien har tidligere givet anledning til politisk uro og demonstrationer i gaderne. Harmen blandt mange brasilianere vil formentlig få ny næring, hvis det fører til masseløsladelser af folk i samfundets top, der er dømt for korruption.

Men regelændringen betyder ikke, at Lula og andre automatisk bliver sat på fri fod. Dommerne skal tage stilling i hver enkelt sag. Og her til aften har dommere altså valgt, at løslade Lula.

En meget afholdt præsident

Lula er stadig en meget afholdt politiker blandt de mindre bemidlede i Brasilien. Han ledte landet gennem et økonomisk boom under sin tid som præsident.

Lula har siddet i fængsel for at have taget imod bestikkelse fra flere forskellige firmaer - deriblandt en strandlejlighed fra en ingeniørvirksomhed. Han var som præsident til trods for alt dette overmåde populær, og flere steder i Brasilien har der været protester, der krævede hans løsladelse.

Lula har på intet tidspunkt erkendt sin skyld.

Hvorfor blev Lula fængslet? Se dette indslag fra TV-avisen i februar 2019, hvor det bliver forklaret:

BLÅ BOG: Brasiliens korruptionsdømte ekspræsident

 • Lula er født 27. oktober 1945 i en fattig, analfabetisk familie i Pernambuco-staten.

 • Arbejdede i bilindustrien i São Paulo.

 • Blev som ung aktiv i fagforeningen, efter at han mistede en finger i en arbejdsulykke. Herfra steg han hurtigt til tops i fagforeningen.

 • Blev kendt i hele landet for at være strejkeleder under diktaturet i landet.

 • I 1980 grundlagde han Arbejderpartiet (PT), som var det første store socialistiske parti i Brasiliens historie.

 • Han blev valgt som præsident i 2002 efter fire forsøg. Han var præsident i Brasilien fra 2003 til 2010 og opnåede en uhørt stor popularitet, da han ledte landet gennem et økonomisk boom.

 • Han øste milliarder af dollar i sociale programmer som Bolsa Familia, hvilket var til gavn for et tocifret milliontal brasilianere.

 • Da han forlod præsidentposten i 2010, sagde han: - Jeg forlader regeringen for at leve livet på gaden. Jeg er en mand af folket, og det vil jeg være endnu mere end før.

 • Blev i juni 2017 idømt fængsel i den første af flere korruptionssager mod ham. I april 2018 begyndte han at afsone. Han er siden blevet dømt i endnu en sag om korruption.

 • Kilde: BBC og AFP.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter