Brasilien åbner op for minedrift i Amazonas

Dele af et område, der er større end Danmark, bliver gjort tilgængeligt for minedrift i den brasilianske regnskov.

Rydningen af Amazonas kan føre til ødelæggelse af vandressourcer, tab af biodiversitet og mulige konflikter blandt befolkningen, advarer Verdensnaturfonden. (Foto: Bruno Kelly © Scanpix)

Den brasilianske regering åbner nu op for minedrift i en stor del af Amazonas-junglen.

Det skriver BBC.

Området dækker omkring 46.000 kvadratkilometer og skulle være rigt på guld og andre mineraler.

Det er et dekret fra præsident Michel Temer, der afskaffer det beskyttede område, som også er kendt som National Reserve of Copper and Associates (Renca). Naturreservatet blev grundlagt tilbage i 1984.

Selvom Brasiliens mine- og energiminister påpeger, at beskyttede skovarealer og reservater ikke vil blive påvirket, så vækker det kritik hos både oppositionen i Brasilien og Verdensnaturfonden.

- Det er det største angreb mod Amazonas i 50 år, siger oppositionspolitikeren til avisen O Globo.

Samtidigt advarer Verdensnaturfonden mod, at minedrift i det område vil lede til ødelæggelse af vandressourcer, tab af biodiversitet og mulige konflikter blandt befolkningen.

Amazonas forsvinder

Amazonas er under hårdt pres. Siden 1970'erne er mere end 600.000 kvadratkilometer regnskov blevet ødelagt. Det svarer til et område, der er væsentligt større end Frankrig.

Fra 2008 til 2014 var skovrydningsraten faldende i Brasilien, mens den i 2015 og 2016 tog til. Det fik i sommeren Norge til at true Brasilien med at trække de mere end en milliard amerikanske dollars i støtte, de donerer hvert eneste år.

Skovrydningen i Amazonas har haft ødelæggende konsekvenser for de indfødte stammer, som bor i området. Flere gange er der opstået kampe mellem både stammerne imellem, men også mellem stammefolket og de, der udnytter den ryddede skov.

Facebook
Twitter