Brasilien erklærer sundhedskrise blandt Yanomami-folket

Ny præsident lover mere sundhedspersonale til isolerede områder.

Brasiliens præsident, Lula da Silva, besøgte lørdag Boa Vista i Roraima-delstaten, hvor Yanomami-folket er truet af en sundhedskrise. (Foto: © RICARDO STUCKERT, Ritzau Scanpix)

Den brasilianske regering har erklæret en sundhedskrise blandt Yanomami-folket, der er truet af sult og malaria på grund af skovrydning og ulovlig minedrift.

Lørdag besøgte Brasiliens præsident, Lula da Silva, den nordlige delstat Roraima, hvor han sagde, at de forhold som Yanomami-folket udsættes for er "umenneskelige", skriver nyhedsbureauet AP.

Præsidenten siger, at regeringen vil sørge for mere sundhedspersonale og bedre transport til de isolerede områder, hvor der ofte kan være mere end en dagsrejse til et hospital.

De omkring 30,000 indfødte fra Yanomami-folket lever i isolerede stammer i Amazon-regnskoven på grænsen til Venezuela i det nordlige Brasilien.

De lever i et område på to gange Danmarks areal, men de er under pres fra ulovlig mineaktivitet og skovrydning.

Minedrift fører til malaria

I 2021 fastslog en rapport fra et uafhængigt miljøinstitut, at regionen stod for 50 procent af alle malariatilfælde i landet.

Den oprindelige befolkning har lavere modstandsdygtighed over udefrakommende sygdomme, og bliver derfor lettere smittede, når fremmede bringer malaria, covid-19 og andre sygdomme til området.

- Mineaktiviteten ændrer jordbunden og skaber vandpytter, som fremmer malariamyg og andre sygdomme. Mange minearbejdere medbringer også sygdomme. Det er en regulær sundhedskrise, siger geograf Estêvão Benfica ifølge nyhedsbureauet AP.

I rapporten fra 2021 kunne forskerne også registrere mere end 40 ulovlige landingsbaner i området, og at minearbejderne i flere tilfælde havde overtaget lokale sundhedsklinikker i området.

Det blev anslået, at mere 3.000 børn lider af underernæring.

Lulas besøg i Roraima-delstaten kom på programmet, efter at et lokalt nyhedsmedie havde vist chokerende billeder af sultende børn, skriver nyhedsbureauet AP.

Bøder til skovryddere

Gry Bossen, leder af politik og engagement i den danske miljøorganisation Verdens Skove, finder udmeldingen fra den brasilianske regering "meget positiv".

- At lave et hospital i en region er selvfølgelig Ikke nok, men det spiller ind i et større perspektiv, og der er flere ting, som Lula siger, at han vil gøre for at beskytte skovene og de oprindelige folk, siger hun.

Lula da Silvas forgænger, Jair Bolsonaro, ønskede i højere grad at opdyrke regnskoven, og han underskrev en lov, der lovliggjorde, at landmænd beholder flere områder, som de ulovligt har ryddet.

Den kurs vil den nye præsident, Lula da Silva, nu ændre.

- Han har blandt andet sagt, at Ibama (statsligt organ som arbejder på at bekæmpe miljøkriminalitet, red.) skal på banen igen og til at uddele flere bøder for ulovlig skovfældning og standse ulovlig minedrift, fortæller Gry Bossen fra Verdens Skove.

Men det kan tage tid at vende udviklingen.

- Det tager noget tid at hyre folk, og før de er oppe i gear. Ibama er blev skåret så meget i budgettet og bemandingen, at de har været handlingslammede, derfor er antallet af bøder været faldende, mens omfanget af skovrydningen er steget, siger hun.